REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Hangosabbak bennünk a hangok...

2014/12/30. - írta: Gyökösi Attila

Headstock és Kozmosz, Gozsdu Manó klub, 2014.12.29.

Végre eljutottam egy olyan koncertre is, ahol pontosan lehetett tudni mire számíthatok. A Kozmosz egyik nagy kedvencem, egyrészt nyilván a punk-rock zenéjük miatt is, de persze legfőképp a dalaik szövege miatt. És itt nem is csak az erősen ellenzéki politikai töltetre gondolok, hanem magára a szöveg minőségére, a rímekre, szócsavarásokra, az egész verselet briliáns megalkotására.

Mint ebből a rövid bevezetőből látható, ez egy abszolút hűvös és elfogulatlan beszámoló lesz. Kezdjük is. Az előzenekar a Headstock nevezetű banda volt. Igazából nem sokat (ez persze szépítés, valójában semmit...) nem tudtam róluk korábban.

kozmosz1.jpg

A koncert előtt azért megnéztem pár videót. A csapat egész jól működött a színpadon. Megvolt bennük a stílus megkövetelte energia. A közönség viszont ekkor még csak gyülekezett, és jó szokás szerint üres volt a színpad előtti rész. A frontember hívta is előre a népet, de az első dalok alatt nem sok sikerrel, a harmadik dal környékén meg is kérdezte, hányan vannak a közönség soraiban, akik hallottak már róluk? Sok kéz nem emelkedett a magasba. Volt viszont egy igazi törzsrajongóluk (barát/rokon is lehetett épp) aki nagyon lelkesen mozgott a dalokra, sőt a szövegüket is a bandával énekelte. Lesz persze idővel biztos több ilyen is, mert az öttagú csapat tényleg jól játszik, ez a punk-rock stílus jól passzol hozzájuk. A dalaikból párat meg lehet találni a youtube-ra feltöltve, érdemes lehet megkeresni és meghallgatni. Jók, de az a véleményem, hogy kellene még nekik egy-két nagyon 'fülbemászó' dal, olyan, ami aztán ott motoszkál az ember fejében napok múltán is. Nyilván lesz is ilyen, mert az alapok megvannak hozzá.

Aztán egy elég hosszú szünet után, ami alatt gyakorlatilag meg is telt a ház, jött az este fő produkciója, a Kozmosz. Elvileg arra készültem, hogy majd valami igazán jópofa lelkendezős posztot írok róluk, de most mégsem akarózik semmi ilyen alakulni. Nem a csapaton meg a produkción múlott, inkább a klasszikus 'teljesüljön minden vágyad' -féle átokról van szó. A banda pontosan hozta amit vártam és vártunk tőlük, lejátszottak minden korábbi és ismert slágert. (Ez azért is jó, mert ahogy mondták, rövidesen elkészül a nagylemezük, és azon már más jellegű számok lesznek, tehát a későbbi koncerteken már nem minden régi szám fog előkerülni.) És ha az ember pont azt kapja, mint amit várt, akkor ugye olyan nagy meglepetésről nem lehet beszélni.

kozmosz3.jpg

A közönség baromi lelkes volt, táncoltak, ugráltak, csápoltak, ha kellett bemutattak. (Ugye ez egy rendszerkritikus csapat, meglehetősen szókimondó, hatalom és elitellenes szövegekkel.) A kapcsolat folyamatos volt a zenekar és a közönség között, de ez ennyire lelkes közönségnél, akik álmukból felkeltve is fújják a dalok szövegeit, nem meglepő. És hát persze a politika... A csapat már többször nyilatkozta, hogy ők nem ellenzéki, és nem politikai zenekar, egyszerűen csak gondolkoznak és megírják amit látnak. De szerintem a sikerük mindenképp ennek a nézőpontnak is köszönhető, és ezt gondolom tudják Ők is. A koncerten mindenesetre ott volt a mikrofonállványon egy nemzetiszín sál, és az induláskor egy nemzeti melegítő is előkerült. Azt meg majd meglátjuk, hogyha egyszer leállnak a politikai/ellenzéki témák megéneklésével, akkor vajon meg tudják-e őrizni a rajongóikat. Igazából nyilván kevés olyan forradalmár van a történelemben, akik már ovis korukban is annak készültek, inkább belesodródtak a dologba. És szerintem a Kozmosz pont ugyanilyen helyzetben van. 

De ami a lényeg: Ez egy rettentő pörgős és nagyon jó hangulatú koncert lett, igazán olyan mint amit vártam is egy ilyen jellegű zenekartól. Aki nem látta még őket élőben, ha módja lesz, mindenképp nézze meg valahol. Ilyen teltházas koncertet a GMK-ban még nem is láttam, gyakorlatilag nem lehetett közlekedni a koncert közben, és nem csak nézték a népek, hanem szinte mindenki mozgott, táncolt, ugrált, dalolt. Bár az együttes dalai önmagukban is fantasztikusak, és még a 'betűs/szöveges' videóik is nagyon jók, azért élőben, ilyen közönséggel egész más látni őket.

Valamit tudnak a srácok... 

Ha Te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr317021455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása