REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Problémák a színfalak mögött?

2015/10/09. - írta: Gyökösi Attila

avagy mitől függ egy zenekar sikere?

A zenekarok születése sokszor spontán esemény. Iskolatársak, barátok állnak össze, kezdetben amolyan szabadidős tevékenységként kezdenek együtt zenélni. Az egész nem komoly, inkább csak játék. Aztán, ha vannak kezdeti sikerek, a baráti körből kedvezőek a visszajelzések, egy idő után ez elkezd komolyabbra fordulni. Jön pár fellépés, a színpadi lét szele kicsit meglegyinti a csapat tagjait. Elkezdenek zenekarként gondolni magukra.

Az is egy sokszor előforduló forgatókönyv, hogy barátok, iskolatársak eleve a siker, az ismertség, a sztárság miatt állnak össze, ez a csapat létrejöttének mozgatórugója. Ők direkt azért vágnak bele a zenekarszervezésbe, mert vinni akarják valamire, rendszerint a példaképeik, kedvenceik ismertségét akarják elérni. Azonban itt is megvan a kezdeti idők esetlensége és esetlegessége. Nagyon ritka, hogy előre tudnák mibe is vágnak valójában bele...

agiposztnyitokep.png

De ez szinte mindegy is. Előbb-utóbb mindenképp elérkezik a pont, ahol a zene szeretete már kevés lesz. A kezdetben még hajtóerőt biztosító lelkesedés már nem lesz elegendő. Egyre több pénzt, munkát, időt kell szánni a zenekarra, ami korántsem biztos, hogy rögtön meg is térül. Ugyanakkor egy felfutóban lévő banda már nem engedhet meg magának olyan lazaságokat és bakikat, amelyeket egy diákcsapat még igen. Profibb eszközökre, hangszerekre lesz szükség, jobb zenészekké kell váljanak, folyamatosan gyakorolniuk kell. És persze pénz kell az eszközökre, az utazásokra, marketingre. A baráti mókaként indult zenekar előbb-utóbb kénytelen lesz úgy tekinteni magára, mint egy üzleti vállalkozásra. És, épp úgy, mint a valódi üzleti vállalkozásoknál, itt is előbb sok-sok munkát és pénzt kell invesztálni, és csak utána jönnek az eredmények.

Ahogy az üzleti szféra vállalkozásainál sem a gyerekkori barátságok a fontosak, hanem a pontos elszámolás, az üzleti tervek, és az üzleti gondolkodásmód, úgy a zenekarok esetében is hamarosan félre kell tenni az érzelmeket, a barátságokat, a közösen megélt gyerekkori kalandokat. Szükség lesz egy döntéshozóra, aki adott esetben a felelősséget is vállalja. Aki aláír, aki a legtöbbet invesztálja a csapatba. El kell dönteni, ki milyen részt birtokol a 'cégből', kik jegyzik az elkészült dalokat, kik írják alá a szerződéseket. A kezdetben jellemző demokrácia, a közösen kitalált dolgok itt már nem működnek. Egy cégnek kell legyen vezetője, akinek a döntéseit a többiek el kell fogadják.

Ha pedig a zenekar üzlet és cég, nem csodálkozhatunk, hogy a felbukkanó kihívások, problémák is üzleti jellegűek lesznek. Pénz, befektetés, költségek, megtérülés, marketing, felelősség, aláírási jog... ismert fogalmak. Azonban amikor megjelennek a még diákként alapított zenekar életében, okozhatnak meglepetést, ezt nem is mindenki tudja feldolgozni. És ez okozza a problémák másik, szintén jelentős részét. A 'vállalkozás' üzleti részéhez hasonló fontosságú, a közös munka számára meghatározó nehézség lehet a kezdetben jónak tűnő együttműködés megváltozása is. Az emberek különbözőek, különböző motivációkkal, gondolatokkal, elképzelésekkel rendelkeznek. Még a barátok, sőt még a testvérek esetében is így van ez. Ahogy egyre többet kell betenni a zenekar működésébe, bizony törvényszerűen a felszínre kerülnek ezek a különbségek.

Egyik zenekari tagnak a próbákon való pontos megjelenés okoz gondot, a másik nem akar vagy tud annyit gyakorolni, amennyire szükség lenne. Akadhat olyan, aki a sok munkáért már szeretne valami pénzt is kapni, mert ebből élne, a másik szívesen invesztálna akár saját tőkét is, csak minél profibb legyen a zenekar. Mások a külső körülmények, az egyes tagok anyagi helyzete. Előfordulhat, hogy néhányan családot alapítanak, ők már nem tudják az összes szabadidejüket a csapatra fordítani. Lehet hogy változik a zenei elképzelés is, és már nem pont ugyanazt akarják játszani a zenekar tagjai. Millió különböző dolog történhet.

És ami igazán fontos, hogy ezek mindegyike vezethet a szépreményű zenekar megszűnéséhez, feloszlásához. Pedig ezek a problémák kezelhetőek. A vállalatok és a magánemberek esetében régóta ismert a coaching illetve az életvezetési tanácsadó intézménye. Talán elsőre furcsán hat, de egy zenekar esetében a coach, - mint a kapcsolatok és a működés mélyebb összefüggéseit kibontó szakértő - bevonása ugyan olyan logikus lépés, mint a cégek esetében. Szükséges, mert külső szakértőként rávilágíthat olyan működésbeli hibákra, zavarokra, mely a zenekar érvényesülését és sikerét negatívan befolyásolhatják.

Ilyen szakember Csehi Ágnes. Az alábbiakban vele beszélgetünk erről a zenészek körében még kevéssé ismert, pedig fontos tevékenységről:

K: Mit is csinálsz pontosan?

Á.: Minden egyes zenekari tagnak a maga képességével, adottságával és értékeivel megvan a helye, és szerepe a csapategységben. Bármely életciklusát éli a zenekar, elengedhetetlen, hogy a zenészek tisztában legyenek saját céljaikkal, értékrendjükkel és motivációjukkal, és azok összhangban legyenek a zenekar egészének küldetésével, víziójával és értékeivel. Sok esetben a csapat tagjai által érzékelhető problémákon túl húzódik egy olyan „háttér történet” is, mely a zenekar összes tagját érinti és meghatározza a csapat sorsát. Ennek a közös feladatnak a megoldása megmentheti a bandát sok felesleges konfliktustól, erőfeszítéstől és nem utolsó sorban az idő előtti feloszlástól. Amennyiben egy közösség idejében felismeri, hogy a mindennapi rutintól eltérő, más minőségű beavatkozásra, illetve egy hosszabb távú gondolkozásra van szüksége ahhoz, hogy az alkotói tevékenységén ne essen csorba, egy jártas coach hozzásegítheti a tagokat egy olyan működést, illetve együttműködést lehetővé tevő megoldásokhoz, amelyek megelőzhetik vagy orvosolhatják a problémákat.

Mindezeken túl a zenekari eredményesség fokozásának van még egy mélyebb dimenziója is, még hozzá az egyének szintje, amivel érdemes a szakértőnek foglalkozni. A művészek számára elengedhetetlen, hogy törődjenek a testi, lelki és mentális állapotukkal és azok egyensúlyának megteremtésével, hiszen annak tükre az általuk megalkotott és előadott művészi munkában kendőzetlenül megmutatkozik. A coach által nyújtott eszközök révén a tagok közelebb kerülhetnek magukhoz, pszichés és lelki egyensúlyukhoz maximálisra növelve ezzel a szakmai személyiségükbe vetett bizalmat.

poszt1.jpg

K: Honnan jött az ötlet, hogy érdemes volna a zenekarok belső konfliktusaival foglalkozzál?

Á: A mára teljesen elfogadott vállalati coaching azért sikeres, mert az üzleti szervezetek a profitmaximalizálás hagyományos szempontjai mellett megértették a munkatársi elégedettség és teljesítmény közötti kapcsolat fontosságát. Felismerték, hogy a szervezet minden tagjának egyaránt van felelőssége, befolyása és kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy saját működésüket hatékonyabbá, jövedelmezőbbé tegyék. Véleményem szerint a szervezet akkor működik egységként, ha annak minden szintjén, az összes személy azonos szemlélettel, energiával, aktivitással és lendülettel dolgozik a közös cél érdekében.

Ugyanez igaz a zenekarok életére és benne folyó mechanizmusokra. Aki egy kicsit ismeri a zenei életet, a zenészlétet, az tisztában van azzal, hogy bizony ugyanazok a problémák, amelyek bármely más szervezetet vagy magánembert érintenek, itt hatványozottan jelennek meg, hiszen egy alkotó művész általában eleve érzékenyebb a legtöbbünknél, és tevékenységét is jobban befolyásolhatják ezek a hatások. És azzal is szembe kell nézni, hogy a zenészi lét a vállalkozókéhoz hasonlóan egy bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb létforma, ami egy teljes személyiséget, és benne kimunkált emberi minőségeket (pl. bizalom, önirányítás képessége, kitartás, kezdeményezőkészség, stb.) igényel.

K: És hogyan tudsz ebben segíteni?

Á: Sokszor nem is gondoljuk, hogy mennyi minden múlik a hozzáálláson, a gondolkozásmódon, a jövőképen, az értékrenden és a képességek maximális kiaknázásán, melyek tudatosításával és mozgósításával el lehet indulni a siker útján.

Elsőként egy diagnosztika kerül felállításra a csapat, illetve tagjainak céljait, belső motivációit, erőforrásait, hiedelemrendszereit, „működésüket” akadályozó tényezőit és a társas viszonyokat érintően.

Ha mindez megvan, már tisztábban látunk, és elkezdhetjük a közös, mindenki számára tartósan működőképes cél- és eszközrendszer összeállítását, illetve egyéni szinten megfogalmazzuk a azokat a területeket, amiben érdemes fejlődni. A folyamat során ezekre koncentrálunk, hogy minél előbb érjünk el tartós és látványos eredményeket.

K: Mindig van ilyen közös és 'békés' megoldás egy helyzetre?

Á: A legtöbbször igen, de nem minden esetben. Előfordulhat, olyan is, hogy a célok különbözősége már olyan méreteket ölt, ahol már nem igen lehet közös nevezőt találni. Olyan is volt már, hogy valaki egyszerűen nem elég tehetséges, de a csapat többi tagja ezt nem meri nyíltan kommunikálni felé. Viszont ilyenkor is segíthetek abban, hogy a szükséges válás, a zenekarból történő kiválás a lehető legbékésebb legyen. Számos olyan esetet láthattunk, ahol egy túl sokáig húzódó konfliktus akár évtizedekre is meggátolta a korábbi tagok közti kommunikációt, s ez idő alatt akár a közös szerzemények sem használhatóak, publikálhatóak, ami már konkrét anyagi veszteséget is jelentett minden résztvevő számára.

agi6.png

És hogy miért is került ide blogra ez az írás? A fentiek igazából csak gondolatébresztőnek vannak szánva. Ágit nemrég ismertem meg, ugyanakkor a mód ahogy dolgozik nagyon is meggyőző. A benne lévő tudás és tapasztalat mellett mindig az ember és annak fejlődésére, jóllétére koncentrál, s a közösen töltött idő sokszor gyógyító léleknek és szellemnek egyaránt. A klubkoncert blog kapcsán a múltban több olyan esettel találkoztam már, amikor sokat tudott volna segíteni. Mi itt éppen az induló, de legalábbis felfutó szakaszban lévő zenekarokról írunk, és a fent vázolt személyes jellegű gondok majd mindenhol fellelhetőek. Van ahol ezt saját erőből tudták orvosolni, de sajnos több az olyan csapat, ahol ez nem sikerült.

Én mindenképp arra bíztatok mindenkit, hogy ha a vázolt gondokat véli felbukkanni, kezdjen el gondolkozni hosszú távon és adjon egy esélyt a posztban említett megoldásnak. Igazából nem veszthet vele, csakis nyerhet. 

Ha valaki úgy érzi, épp Ági segítségére volna szüksége, elérhetőségeit megtalálja az ImagoSense honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr617844696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása