REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Hová menjünk táncolni?

2015/10/30. - írta: Gyökösi Attila

Fat Mo's Band, Fat Mo's

Zenét hallgatni sok módon lehet. Itt a blogon mi persze az élő zene élvezetét népszerűsítjük, de a koncertek is lehetnek sokfélék. A „zenekar-a-színpadon-a-közönség-meg-előtte-csápol” csak egy a koncertfajták világából. A választékban van egy olyan is, ami manapság talán kevésbé népszerű, pedig az általam olyannyira kedvelt 1920-as évektől kezdődő swing időszakban ez volt az uralkodó koncertfajta. Ez pedig a klasszikusnak nevezhető 'vendéglátós' zene. 

fm1.pngPár hónapja írta ki az időnként itt is publikáló, civilben hangtechnikus Isti a Facebook oldalára, hogy ugyan ajánljon már neki valaki egy olyan helyet Pesten, ahol lehet táncolni. Nem diszkót, persze, hanem egy kellemesebb, vacsorázós helyet ahol a zene is igényes és a hely hangulata is kellően varázslatos. Akkor túl sok használható választ nem kapott a kérdésére, én azonban azóta találtam egy ilyen helyet.

Talán egy-két évtizeddel ezelőttig általános divat volt itthon, hogy egy mulatónak, bárnak, sőt egy jobb vendéglőnek volt saját zenésze (zongoristája) de akár komplett zenekara is. Akkoriban ez egy megbecsült szakma volt, és a jó zenészek valóban jól meg is élhettek ebből. Aztán ez valahogy kikopott. Persze most is akadnak ilyen helyek, de messze nem olyan általános már ez a fajta 'szolgáltatás' 

Írtunk már itt a Fat Mo's új kezdeményezéséről, miszerint minden este élőzenével szórakoztatja a vendégeket. Azt is írtuk, hogy erre a célra alakított Fat Mo's Band népes csapat, így nem ugyanazok a művészek játszanak minden este, de a produkció színvonala ugyanolyan mindig. Azóta többször is jártam arra, a tapasztalataim pedig nagyon jók. Itt tényleg megvalósulhat az a fajta zenehallgatás, ami a jazz és swing korszak hajnalán általános volt, vacsora közben vagy akárcsak egy ital mellett ülve valóban minőségi élőzenét hallgathatunk, tényleg jó előadók tolmácsolásában. Táncolni is van mód, hiszen a zenekar előtt ott az üres parkett. A dalok meglehetősen vegyesek, és bár az előadásmód és persze az énekhang ügyesen összefogja őket, azért a különböző zenei stílus megmarad, ami a tánc szempontjából mindenképp szerencsés, hiszen nem kell profi táncosnak lennünk, ha csak egyféle lépést ismernénk, akkor is lesz olyan dal, amihez az a lépés pont passzol.

A hely hangulata nagyon rendben van. Voltam persze már hasonló koncerteken, ahol a fellépők szintén ilyen 'háttér jellegű' zenét szolgáltattak a - mondjuk söröző - közönségnek. Ilyen helyszín volt például a Treffort kert, ahol szintén nagyon kellemes zenéket hallhattunk. Azonban ott mindig zavart, hogy a közönség igazából nem figyel a zenére. Itt, a Fat Mo's-ban ez is sokkal jobban működik, van visszajelzés, a vacsorázók előbb-utóbb elkapják a ritmust, elkezdik élvezni a produkciót, ettől lesz egészen élő és hangulatos egy itteni este. Ezen az estén P. Molnár Viktória, Szabó Tamás, Borbély Tamás és Bokros László zenélt nekünk. 

Muszáj megemlíteni, hogy ez az étterem nem kifejezetten olcsó. Azt azért nem mondom, hogy drága, hiszen a Fat Mo's hangulatát, a körítést meg kell fizetni, és az ételek minőségére, sőt, az adagok méretére sem lehet panasz. De én sajnos minden héten nem fogok ott vacsorázni, és gondolom többen vagyunk így ezzel. Pedig nem volna rossz, tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a swing zenét, a 'swinges' előadásmódot. És ha még táncolni is szeret, végképp nem találhat jobb helyet ennél. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr678035290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása