REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Zene, ízlés, nyitottság...

2016/03/18. - írta: Gyökösi Attila

Egy barátommal folytatott beszélgetés inspirálta ezt a posztot. Egy holnapi, több fellépős koncertfélére invitáltam családostul. Időt kért, majd felhívott, hogy a Youtube-on megpróbált utánakeresgélni a csapatoknak, és arra jutottak, hogy ezek a zenék számukra nem jönnek be, így inkább otthon maradnak. Hát, legyen...

imgp2585.jpg

Tudni kell, hogy a négy fellépőből igazából csak egyet ismerek, róla épp tudom, hogy igen nehéz beskatulyázni, bizony nagyon is sokféle zenét játszik. A többiekről valóban semmit nem tudok. De nálam ez nem jelent gondot, mióta a klubkoncert blogot elindítottam, jóval több olyan koncerten jártam, amiről semmit nem tudtam, mint ahol ismertem a fellépőket. A legtöbbször ráadásul tényleg nem tudtam semmit, vagyis nem hallgattam meg előzetesen, miről is lesz szó.

Két okból sem: Egyrészt a Youtube felvételek, különösen induló, kisebb csapatoknál általában meglehetősen csapnivalóak. Plusz ezek a zenészek és zenekarok még sokszor kiforratlanok, egyáltalán nem biztos, hogy élőben ugyanazok a dalokat játszák. Másrészt, és ez még fontosabb, egy élő koncert mindig egészen más, mint egy felvétel. Más a hangulata, más érzéseket mozgat meg az emberben. (Végül is erről szól ez a blog.)

imgp2636.jpg

És hogy minden tetszett-e, amit a másfél év alatt ezzel a módszerrel meghallgattam? Ugyan, dehogy! Volt jó néhány olyan koncert, ami igazából nem jött be. De olyan koncert nem volt, ahol valami ne tetszett volna. Akárcsak egy zenész teljesítménye, vagy épp csak egy dal, vagy egy gitárimpró, vagy bármi. Mert a zene önmagában egy csoda, és ha kellő nyitottsággal állunk hozzá, ezt meg is találjuk, a nekünk kevésbé kedves zenei stílusokban is. Kicsit hasonló ez ahhoz, mintha egy bérletet vennénk egy színházi sorozatra. Messze nem biztos, hogy minden darab tetszeni fog. De arra azért számítunk, hogy mindben lesz olyan elem, akárcsak egy epizódszereplő, ami vagy aki tetszeni fog. Ha egy színházi előadás után megállunk bármelyik színház előtt a buszmegállóban, számtalan olyan beszélgető embert hallhatunk, akik épp valami ilyesmit mondanak egymásnak: "ez a Károly ma csapnivaló volt, a rendező meg egy kókler, és igazából nem is értem, miért ez lett a darab vége. De az a fiatal színész, aki az inast játszotta, na, az tényleg jó volt, és az a jelenet a második felvonás elején, na, az fenomenális!"

És szerintem ez a hozzáállás a fontos. Biztos, hogy nem leszünk kevesebbek attól, hogy adunk egy lehetőséget az ismeretlen csapatoknak, elmegyünk és meghallgatjuk élőben, mit és hogyan gondolnak a zenéről. Utána már legalább lehet saját véleményünk róluk. Aztán, ha kitartóak vagyunk, idővel lesz összehasonlítási alapunk, netán meglepő felismerésekre jutunk, és az is biztos, hogy teljesen máshogy fogjuk olvasni a zenei portálok kritikáit. Jómagam néhány esetben amolyan barátságféle viszonyba is keveredtem előadókkal, akiknek a mostanában játszott zenéje épp nem jön be. De időnként még az ő koncertjeikre is eljárok, és van úgy, hogy meg is változik a véleményem, és elkezdem értékelni, amit csinálnak. 

Érdemes nyitottan élni, és nyitottan fogadni mindent, ami szembejön. Én bizony erre bíztatok mindenkit. Menjetek, próbáljatok ki, hallgassatok meg minél több előadót! Nem lesz haszontalan mulatság.

Ha valakit érdekel, az apropót szolgáltató esemény amúgy ez, a március 19.-i koncert:

https://www.facebook.com/events/1569334760025479/

menta.jpg

Négy fellépő, messze nem ugyanolyan stílusúak. És persze valószínű, hogy nem leszünk a koncert végére mindnek egyformán hívei és rajongói. De hogy a koncerten ne találnánk olyat, ami valóban felkelti a figyelmünket, az szintén kevéssé valószínű...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr68497610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása