Elköltöztünk, újabb írásaink keresd a www.klubkoncert.com portálon!

Szerezzünk rajongókat!

2016/10/05. - írta: Gyökösi Attila

A múlt héten volt egy írásunk arról, hogy az induló csapatoknak (és nem csak nekik) bizony talán jobban, átgondoltabban lehetne használni a Youtube felületét. Sokak szerint véletlenek persze nincsenek, mindenesetre pont a mostani hétvégén bukkantam egy általam nem ismert zenekar első videójára, majd rögtön utána a bemutatkozó filmecskéjükre. És ez utóbbi miatt gondoltam, hogy talán még egy írást megér ez a téma, annál is inkább, mert ez a videó egyszerre válasz egy csomó, már korábban körbejárt kérdésre.

shaibo1.png

Tovább Szólj hozzá!

A zene titkos ünnepe

2016/06/22. - írta: Gyökösi Attila

A zenét pár éve nálunk is ingyenes koncertekkel ünnepelhetjük, méghozzá június 21. napján. Ahogy tavaly, idén is a Cseh Tamás Program támogatásával került megrendezésre az esemény, és idén is a Várkert Bazár volt a helyszín, ahol 5 külön színpadon zajlottak az események. Minden nagyon jól is alakult, igazából egy dolog hiányzott, de az nagyon...

zzn.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Meg tudjuk oldani?

2016/06/13. - írta: Gyökösi Attila

Zenekönyv - Takács László, Déjá VU Méter

Akik itt a blogon olvasgatják az írásaimat, azoknak nem kell mondjam, meglehetősen érdekelnek a klubok és koncertek színfalak mögötti történései. A technika sem áll távol tőlem, vagy 30 éve én is építettem barátokkal keverőket, és persze átestem a kazettásmagnós-hifis korszakon is. A professzionális roadok, hangtechnikusok világába viszont csak azóta látok bele egy egész kicsit, mióta a klubkoncert oldalakat csinálom. (Írtunk is pár ide vonatkozó posztot.) A szakma 'nagy öregjeiből' személyesen nem is ismerek senkit.

A most szóba kerülő kötetről azonban már hallottam. Barátom, Kozma Isti, akiről és akitől olvashattatok már itt, mesélt a róla és az írójáról, Takács Lászlóról is, méghozzá meglehetős tisztelettel és lelkesedéssel. (És örömmel mutatta a saját, dedikált példányát.)

taki2.png

Tovább 3 komment

Ajándék

2016/06/05. - írta: Gyökösi Attila

Minimyst, 10. Belvárosi Fesztivál

A minap elém került egy pár éves Hajós András interjú, amiben többek között kifejtette azt is, hogy tudomásul kell venni, a zene egy ajándék az zenészektől a közönségnek és saját maguknak, hiszen a zenéből megélni gyakorlatilag lehetetlen. Ez jutott eszembe tegnap, amikor a már bőven hagyományosnak számító Belfeszten a Minimyst produkcióját néztem. Ez ugye egy ingyenes rendezvény, tehát eleve egy ajándék a nézőknek, de itt most nem annyira erre gondoltam, hanem magára a produkcióra. A Minimystől írtam már milliószor. Láttam honnan és hová jutottak. A tavalyi Belfeszten is felléptek, és volt alkalmam végiggondolni, mi változott azóta, hova fejlődtek, mit értek el.

min10.png

Tovább Szólj hozzá!

Megint London

2016/06/02. - írta: Gyökösi Attila

Pár napja rám pittyent az általam nagyon kedvelt Baba, a Monyo Project énekesnője, hogy megjöttek Londonból, nagyon fel vannak dobva, és nincs-e kedvem írni erről? Mondtam, hogy persze, de egyrészt a korábbi londoni turnéról írtunk már, másrészt végül is én nem voltam ott, tehát személyes élményeim nincsenek, szóval kéne valami inspiráció...

13227194_10206472547435729_4423562498083626959_n.jpg

Tovább Szólj hozzá!

BOGGIE

2016/05/06. - írta: Gyökösi Attila

Boggie, Opus Jazz Club, 2016.05.05.

Boggie-t (Csemer Boglárkát) én is csak onnan (és csak annyira) ismertem, ahonnan szerintem az emberek többsége. Egyfelől a Parfüm című dal parádés videójáról, másrészt a tavalyi Euroviziós szerepléséről. Néha belefutottam ugyan a Youtube-ot böngészve egy-egy felvételébe, de komolyabban sosem keresgéltem utána, mit és hogyan is csinál.

De kétségtelen, hogy azért rajta volt a képzeletbeli "egyszer-azért-meg-kéne-hallgatni-élőben" listámon, különösen, hogy mostanában több, a jazzről folyó beszélgetésben került szóba a neve, mint bizony figyelemreméltó tehetségé. Mióta felfedeztem az Opus Jazz Clubot, fél szemem rajta tartom az ottani programokon, és ahogy megláttam, hogy a májusi programban benne van Boggie, gondoltam, hogy itt az idő...

bog1.png

Tovább Szólj hozzá!

Érdekli az embereket még a zene?

2016/05/05. - írta: Gyökösi Attila

Előre bocsátom, ez egy gyorsan megírt poszt. Messze nem jár körbe minden lehetséges nézőpontot. Talán még fogok is alakítani rajta menet közben, kiderül. Túl széles kört ölel fel a téma, túl sok a lehetséges nézőpont...

De vágjunk bele: Mióta elkezdtem klubkoncertekről írni, folyamatosan azt látom, hogy a legnagyobb probléma a kezdő és közepes zenekarok koncertjein a közönség hiánya. Azt épp elegen megírták már előttem, hogy a zenepiac és -fogyasztás átrendeződése után a zenekarok legfőbb bevétele a turnékból, vagyis a koncertekből kellene származzon. A felvételek eladása, akár fizikai hanghordozón, akár fizetős online megosztókon keresztül történik, nem hoz komoly bevételt, egy ismeretlenebb, magyarul éneklő, tehát csak hazai közönségre építő csapat esetében a felvételek elkészítésének költségei sem feltétlenül jönnek vissza.

fsc2.jpg

Tovább 2 komment

Lemming és rockzene

2016/04/30. - írta: Gyökösi Attila

Monyo Project, Szimpla Lemming program, 2016.04.28.

A Szimpla idén negyedik alkalommal megrendezett Lemming programjáról már olvashatott akit érdekel az ilyesmi. Ez egy tehetségprogram, ami fellépési lehetőséget, rádiószereplést és általában is ismertséget biztosít az erre méltónak tűnő jelentkezők számára. A jelentkezésnek nem volt túl sok feltétele, így aztán valóban kezdő csapatok épp úgy bekerülhettek, mint már régebben alkotó, de még nem igazán befutott előadók.

imgp4585.jpg

Tovább Szólj hozzá!