REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Ilyen is van néha...

2014/11/21. - írta: Gyökösi Attila

Pozitív és Re-G, Roham bár, 2014 11. 20.

Nem tudom, illik-e ezzel kezdeni a beszámolót, de hát végül is most ezt érzem a tegnapi este legintenzívebb emlékének. Szóval, koncertet szervezni vélhetően nem egyszerű. Pontosabban nem annyira a koncert a gond, ahhoz végül is csak zenekar kell meg egy hely. Hanem a közönség becsábítása, hát úgy tűnik, az már keményebb dió...

Tegnap a Roham bárban lépett színpadra előbb a Pozitív zenekar, majd a Re-G. A koncert elvileg kilencre volt kiírva, de persze csúszott, mint a legtöbb ilyen esemény. A Roham bár ugyanis egy kortárs irodalmi fesztiválnak adott otthont (ami nem áll távol a hely szellemiségétől, amúgy), ahonnan csak nyolc után kezdtek távozni a résztvevők és a közönség, tehát a hangszerek becuccolása is elhúzódott egy ideig, aztán a beállás is, szóval az első fellépő koncertje végül jóval fél tíz után kezdődött csak. A közönség sajnos nemigen volt nagyobb, mint egy átlagos házibuli tagsága, jó részük ráadásul mindenféle ismerős és barát/barátnő lehetett, bár volt néhány táncolni is hajlandó rajongó is.

roham4.jpg

A Pozitív zenekar számomra megint csak ismeretlen csapat volt. A zenekar a honlapja szerint a mai felállásában 2011-ben alakult újjá. A zenéjükkel történő első találkozás alapján úgy érzem, ez a Sitgan és Lora hangja által meghatározott csapat - bár kétségtelen, hogy reggae alapokkal dolgozik, és persze vannak igazi reggae számaik is - az általam megszokotthoz képest sokkal kirobbanóbb, tempósabb dalokat nyom. Egyszer-kétszer egy-egy résznél még a rockabilly kifejezés is eszembe jutott a koncert alatt. A poszt végén a tracklistából is látható, hogy saját, magyar nyelvű dalokat játszottak. Ráadásul nem is rossz dalokat, a 'Szívlövés' például igazán jól sikerült szerzemény.

A csapat névválasztása nem véletlen, a dalok jó része pozitív szemléletet sugároz, ami az elementáris előadásmóddal együtt igazi kirobbanó bulizenekarrá teszi - vagyis tehette volna - a csapatot. Itt is érezni lehetett ebből valamennyit, de hát a színpad előtt csápoló és ugráló tömeg bizony hiányzott. A 'Volt már jobb is' című dalukkal kicsit megpróbálták megénekeltetni a közönséget, ez igazából sikerült is, de hát kevesen voltunk. (Itt el is hangzott kicsit maliciózusan, hogy hát igen, volt már jobb is...)

Aztán jött a váltás.

roham2.jpg

Ami persze azt jelentette, hogy az új csapathoz új hangszerek és új beállás is kellett, ezzel megint elment jó csomó idő. Közben némileg nőtt a közönség száma, de így is eléggé lehangoló lehetett a színpadról nézni a kongó termet, amely a Roham bárban amúgy nem is kicsi, és ez persze ez esetben még fokozta a kongás érzetét. A Re-G hozta a már ismert formáját, a dalok is nagyjából azok voltak, mint a korábbi GMK-s fellépésen. Gábor pont ugyanolyan erővel és szívvel nyomja a dalokat mint korábban, az énekhang is ugyanolyan döbbenetes. És továbbra is sörrel működik. Egyebekben pedig továbbra is zseniális.

Volt azért változás is, a korábban még csak pár szám erejéig, vendégként fellépett Márton Anna itt már mint a zenekar új tagja lett bemutatva. A hanggal ugye nála aztán igazán nincs gond, biztos hogy jó döntés volt őt választani a törzstag Ferenc Kinga mellé.

A Re-G-ről most többet nem is nagyon írnék. Tényleg hasonló volt a műsor a múltkorihoz, persze a Roham színpada nagyobb, így itt sokkal jobban elfért a most már 9 tagú zenekar.

Az igen kisszámú közönség ellenére nagyon korrekten végigcsinálta a műsorát mindkét csapat. Persze profik, meg nyilván tudják, hogy nem azokat a nézőket kell büntetni, akik végül eljöttek, de mégis csodálom és becsülöm, hogy a színpadról lenézve, látván a sajnos igen kisszámú közönséget, különösebb látható 'kedélyromlás' nélkül végig tudják nyomni a bulit.

A klubkoncertek világában vannak ilyen esték is. Az nem vitás, hogy a csütörtök este, és egy épp a 'lélektani hideghatár' alá eső külső hőmérséklet nem tesz jót a koncertlátogatók kimozdulási kedvének. Mindazonáltal kár hogy így alakult, mert a két csapat koncertje bőven megérte a beugró árát, a Roham bár sem megfizethetetlen árú hely, ráadásul meglehetősen tágas is. A bulinegyed szélén, pár lépésre a Kazinczy utcától meg a nyilván most is teljesen tömött Gozsdu udvartól nem hiszem, hogy ne lehetne jobban megtölteni egy ilyen koncertet nézővel. Csak tudniuk kéne róla. Marketing meg reklám, ugye... így meg igazából mindenki rosszul jár valamelyest, a helynek bukta az este, a zenekarok számára is rossz érzés lehet (még ha a pénzük esetleg meg is van) és a közönségnek is, hiszen nyilván kevesebb élményt kapnak, mint egy telt házas 'ereszdelahajam' buli esetében. Aztán persze hogy kinek a dolga egy koncert megtöltése az más kérdés, ha ugyanezek a zenekarok máshol tudnak telt házas bulit csinálni, másrészről ugyanezen a helyen más koncerteseményekre sokan elmennek, akkor nehéz igazságot tenni.

Tényleg kár, mert ezzel a két csapattal, ugyanezen a helyen igazán remek estében lehetett volna része az otthon maradt népeknek. No, majd legközelebb.

Tracklist:

POZITÍV:

  • Intro
  • Álmodnék még
  • Utazás
  • Legyen a tiéd
  • Szívlövés
  • Volt már jobb is
  • Bummaye
  • Táncolj még
  • Arra hajlasz babám
  • Költözzetek arrébb
  • Respekt+Lájkolod

RE-G

  • Intro
  • Rat Race
  • Message
  • No No No
  • Concusiusus
  • Jah Nuh Dead
  • Make It Bun Dem
  • Look Pon My Country
  • Steamers
  • Wintercom
  • Jah Works
  • Nézz Rám
  • Remedition Song
  • Bang Bang

Ha Te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr376920267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása