REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Szakállas nők nem léteznek.

2015/01/25. - írta: Gyökösi Attila

Gutting Revue és Voodoo Allen, Gozsdu Manó klub, 2015.01.24.

A mai esős és vidám február végi estén a GMK volt a célpont. Két érdekes zenekaré volt az este. Az első fellépő a Gutting Revue népes csapata volt. Népes, hiszen csak a fúvós szekció is három főt számlált, de volt például bőgősük is. A mindenhol fellelhető leírások szerint a csapat hangszeres felállása és hangzásvilága a '90-es évek swing revival zenekarait idézi, melyhez erős rockzenei töltet, valamint Aberrált atya (Ambrózy György) groteszk szövegvilága társul. És ez bizony - részben mindenképp - igaz is. A poszt címét is az ő egyik dalukból kölcsönöztem, miután a koncerten elsőként felhangzó 'kurvák vére' nem tűnt igazán címlapképes címnek. 

wod1.jpg

Bár a szövegek - a stílushoz amúgy teljesen passzolva - valóban meghökkentőek néha, a zene ugyanakkor igazán jól ki van találva, többnyire könnyed és könnyen is fogyasztható. Sodró lendületű, gyors. Swing, meg rockabilly meg még tán psychobilly is, bár ez utóbbi a második fellépőre inkább jellemző. És persze igazi hangszerekből származik, ami mindenképp jó pont. A koncert előtt végig esett az eső, ezért a kiírt kezdés előtt egy órával még igencsak üres GMK-t látva, bizony kételkedtem abban, hogy vajon tényleg eljön-e az a sok nép, akik az esemény facebook eventjét oly lelkesen jelölgették. Aztán, mire valamivel 9 után elkezdődött a buli, megérkeztek az emberek. Bő félház, vagyis 100 fő körüli közönség összejött. A publikum valóban lelkes is volt, igaz, volt néhány csoport aki inkább a második fellépő műsorára jöhetett (például egy népes punkfrizurás csapat) de mint látni fogjuk, a két fellépő között voltak átfedések, például közös tagok is, úgyhogy a rajongók is szinte egyformán örültek mindkét csapat minden dalának. (Apropó, dalok. Az utóbbi időben ellógtam a dolgot, de most megint kint lesz a poszt végén a két csapat tracklistája.) A koncert gerincét az együttes néhány hónapja megjelent EP-jének dalai adták, persze korábbi szerzeményekkel kiegészítve. A dalok szövegére visszatérek még egy kicsit, mert nagyon jók! Meghökkentőek néha, ezt már írtam, de ennek ellenére sokszor humorosak és nagyon is ütősek. Érdemes írott verzióban is végigböngészni, az együttes honlapján fent vannak.  

A nézőtér közvetlenül a színpad előtti része persze szokás szerint üres volt, lehetett ott jönni-menni. Ez a második fellépő idején már bizony igen kockázatos lett volna. Merthogy az átállás után jött a Voodoo Allen. És jött velük a vélhetően eleve wreckelésre készülő punkcsapat, úgyhogy a színpad előtti rész innentől bizony ki volt használva. Igaz, nem az összes tarajos táncolt egyszerre, mert valaki épp sörért ment gyakorlatilag folyamatosan, de ezek a sörök mindenképp jót tettek a hangulatnak, tehát a hatásuk bőven kitöltötte az aktuálisan a következő sörök után járó wrecktársak hiányát.

wod2.jpg

A talpalávalót a színpadról szolgáltató három tagú együttes nem teljesen váltotta le az előzőt, mert a bőgőt megszólaltató Petrovits „Szifon" Attila a színpadon maradt. És két szám erejéig visszatért az előző fellépő fúvósai közül a szaxofonos Frankó Zsuzsi is.

Az ő fellépésük amolyan lemezbemutató koncert volt, miután megjelent második albumuk, a 'Részeg Derrick lehelete' című. A koncert így aztán a jól ismert krimisorozat főcímdalának gitárátiratával indult. De ez nem tartott soká, jöttek a dalok sorban. És ezek bizony a stílushoz illően igen tempósak voltak, a bőszen lökdösődő wreckelő tarajos psychobilly népeken kívül is ütemre mozgott mindenkinek a lába a közönség soraiban. A stílus kedvelői persze nyilván eleve tudták mire számíthatnak, élvezték is, de azt gondolom, hogy a stílusról és az előadókról viszonylag keveset tudó hallgatóság is igen hamar ráérzett a dalok ritmusára, és az egész koncert hangulatára. Mert hangulat aztán tényleg volt! Mindkét csapat valóban tudja hogyan kell lázba/tűzbe hozni a közönséget. Érdekes egyébként, hogy ez megint két meglehetősen hasonló fellépő volt, pedig nagy különbség, hogy valaki harmadmagával, vagy épp 8 zenésszel áll ki a színpadra. A dalok hangzása messze nem tükrözte, hogy ilyen hatalmas 'hardver' különbség lenne köztük, a másodikként fellépő Voodoo Allen a három fős, énekes/gitáros, dobos és bőgős felállással egyáltalán nem tűnt 'szegényebb' hangzásúnak, mint az előtte fellépő, fúvósszekciót, és külön női- és férfi énekest felvonultató csapat. Mindenképp érdemes megnézni mindkét csapatot, ha alkalom kínálkozik rá. Nekem azért az első fellépő talán kicsit jobban bejött, bár ha most végignézem és újra felidézem a játszott dalokat, lehet hogy nincs is így... mindenesetre a szokásos megállapításunk itt is érvényes, nem szabad kritikák, előítéletek és vacak minőségű youtube feltöltések alapján ítélni, el kell menni minél több élő klubkoncertre. Csodákra fogunk bukkanni.

Ez tényleg jó hangulatú buli lett, a közönség tombolt, a zenészek élvezték a játékot, és még a sör is fogyott rendesen, tehát a GMK sem volt szomorú. Majdnem tökéletes este lett, csak azért nem 10 pontos, mert hazafelé is esett az eső. 

Volt viszont - bónuszként - más érdekesség is a klubban, mégpedig a ruhatárban. Azt tudni érdemes, hogy az általam a korábbi koncertlátogatások alkalmával látott ruhatároslány igazán figyelemre méltó volt. Simán el tudtam képzelni, hogy valaki csak miatta is be-benézzen a klubba. Hanem, most egy új leányzót találtam a ruhatárban. (Lehet ám, hogy nem teljesen új, de én még nem találkoztam vele.) Mindenesetre örömmel jelenthetem, hogy az amúgy is magasan lévő lécet sikerül jóval túlugrani. A kabátok új, barna hajú, a korábbinál is mosolygósabb őre valóban kivételes! Mindenki menjen és csodálja meg. Szerintem mostantól esténként több kabátot is be fogok adni a ruhatárba. (Hmm. Tényleg. Valahonnan szereznem kell egy csomó kabátot.)  

Ígértem a tracklistet még: 

Gutting Revue:

  • Kurvák vére
  • Tajgetosz kemping
  • Demokrata romantika
  • Nem élhetek muzsikaszó nélkül
  • Gondolatok az öltözködésről
  • Télköszöntő
  • Ki ez az ember?
  • Szakállas nők nem léteznek
  • Tankolj be télre
  • Utolsó menü
  • Budapest
  • Oké Májkül
  • Szomorú a kis Hilda
  • A boldogságtól ordítani tudnék

Woodoo Allen:

  • Derrick
  • Neue Intro
  • Lángszóró
  • Tizenhárom
  • 1989
  • Amígó
  • Borderline
  • Kardom
  • Summertime Blues
  • Kihúnytak
  • Tinédzser zombi
  • Frank Cutter
  • Speed-Party
  • Hot Dog Stomp

Ha Te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr657106409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása