REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Gépzene...

2015/06/09. - írta: Isti jelenti

Continoom, Gozsdu Manó klub, 2015.06.06

Isti egy ideje nem jelentett, ezért csupa kedves dolog jelent meg itt a blogon, amúgy tényleg jó csapatokról. Ez ellentmond a népszerű újságírás és blogolás összes szabályának. De most végre visszatért és helyreállítja a téridő szövetében keletkezett anomáliákat. Rendet tesz, úgy 'Istisen'. Olvassátok:

11304062_10204743405809604_1316004819_n.jpg

Isti Jelenti:

A hétvégi Continoom koncertet nem tudom szó nélkül hagyni. Csak tömören, ahogy szoktam, elmondom nektek mitől és hogyan szólalt meg (vagy éppen nem szólalt meg) a zenekar. Zenekar? A kérdés nem véletlen, a színpadon 3 fő, egy gitáros, egy basszusgitáros, és egy énekes. Semmi backline, nincs erősítő, nincs dob. Cserébe viszont kőkemény metál zene, szépen tökéletesen megszólaló hegedűvel, és 80-as évekre nagyon jellemző műanyag pergő dob és lábdob sound-al. Na de hogyan csinálják? Ez itt nem egy híres ismeretterjesztő csatorna műsora, hanem csak a tőlem megszokott nyers igazságok percei. A színpadon egy laptop, egy több csatornás hangkártya, és urh vevők voltak. Minden a zenekar saját felszerelése. A laptopon egy DAW futott, (digital audio workstation), egy általam is használt stúdió szoftver, amivel soksávos felvételeket lehet keverni, utómunkázni. Gyakorlatilag itt is ez volt a helyzet, a nagyzenekar összes sávja ott volt, dobbal gitárral hegedűvel énekkel, egy teljes megkevert masterelt studio felvétel, sávonként vissza játszva. Eddig meglehetősen full-playback szagú a történet, ehhez nem is kell senki a színpadra... Az élő rész úgy jött számításba, hogy az ének sávok, illetve a basszus, és a gitár sávok ki voltak némítva, majd élőben, a hangkártyán keresztül kerültek a mixbe, az énekekkel együtt, mind bele a laptopba, majd onnan egy kevert komplett mixet kaptam, egy sztereó jelet. Így már fél playback.

Miért jó ez? Mert 2 db aktatáska méretű rackben elfért az egész nagyzenekar. Miért rossz ez? Mert semmi beleszólásom nincs a zenébe, gyakorlatilag egy süket szobában megkevert felvételt hallgatunk, egy pince klubban, élőben. Konzerv zene, nah, nincs ezen mit szépíteni. Semmi kontrollom nincs, szól ahogy szól, arányok, hangszínek, dinamika, semmibe nem tudok bele nyúlni. És ez most kulcsfontosságú. Ugyanis amikor koncert közben a vendégek hátra fordulnak, és kérdően tekintenek rám, kifejezve ezzel elégedetlenségüket a produkcióval szemben, akkor bizony szívesen kiírnám a homlokomra, hogy nekem ehhez semmi közöm, és ne rám tessék nézni. Nem titok, nem volt jó a produkció, a műszaki részletekről csak annyit a teljesség igénye nélkül, hogy volt zengető meg delay a konferálások közben is szépen, az arányok olyanok voltak, amilyenek, és bizony a time code-al előre felprogramozott hang és videó lejátszás a szoftverben volt hogy előbb elindult, mint kellett volna, miközben még konferált a főhős, és volt amikor konferálás után vártuk, hogy induljon a "gépzene". Azt csak tényleg nagyon halkan említem meg, hogy számok között miért kell ki-be kapcsolgatni az éneked URH mikrofonját? Csak nem playback az éneklés? Mindenki döntse el magának. Szumma-szummarum, csalódás volt a produkció, és én éreztem kellemetlenül magam a Tisztelt Vendégeink szikrázó tekintetében, látva az arcukon, hogy nagyon nem ezért fizettek belépőt, és bizony nem elégedettek. Nekem pedig ez lenne a legfőbb célom, a vendégek szórakoztatása, maximálisan megtenni mindent értük.

Sakk-matt, itt egyetlen megoldásom lehetett volna. Az, hogy kikapcsolom az áramot, és befejezzük a publikum átverését. Kedves zenekar, én szégyellem magam helyettetek.

Ha Te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall!   

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr227526866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gepzene · http://soundcloud.com/gepzene 2015.06.11. 07:04:50

Jól felszerelkezve egy becsületes, min. kétemberes live act sokat dob az érzésen. Csak az ritka, mert könnyebb egy bekötetlen kiskeverőn hókuszpókuszolni.
süti beállítások módosítása