REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Milyen a whiskey, ha punk?

2015/09/13. - írta: Gyökösi Attila

Punk Whiskey és The Scarlet, GMK, 2015.09.12

Az itt a blogon bemutatott koncertek túlnyomó többségén két zenekar lép fel, van egy főprodukció és van egy előzenekar. És ez a felállás nagyjából működni is szokott, az előzenekar koncertje alatt gyűlik és hangolódik a nép, amelyik igazából persze a főprodukcióra kíváncsi. De néha előfordul, hogy az előzenekar bizony semmivel sem marad el a második fellépőtől, sem a dalokat, sem a profizmust, sem a közönséget tekintve.

punk4.png

Ilyen este volt ez is. A fő produkció a The Scarlet volt, amiről már írtunk sokat, nagyon profin irányított, és meglehetősen jól összeért csapat. Egyre több saját szerzeménnyel jelentkeznek, de a koncerteken megszólalnak a jól ismert kelta/ír/punk bandák tombolós slágerei is. Dani továbbra is döbbenetesen jó frontember, a zenészek nagyon jók, és nem érezni rajtuk semmilyen fáradást, a tagok figyelnek egymásra, és bármikor készek némi bolondozásra is. Az a A38-as szülinapi koncert (itt írtunk róla) után megtörtént a bejelentett csere a gitáros posztján, úgy tűnik, az új csapattag, az AC/DC zenéjéhez láthatóan vonzódó Mészely Gergely nagyon is jól 'muzsikál' ebben a bandában.

sc2.png

Szóval itt nagy meglepetésre nem számítottam, és nem is ért.

Viszont az előzenekar! Bevallom, én a Punk Whiskey csapatát nem ismertem. A beállást villámgyorsan letudták, még a GMK amúgy is gyors tempójához képest is. (Kissé meglepődve kérdeztem is ezt Istitől, a klub -itt a blogon néha publikáló- technikusától is, aki azt válaszolta, hogy hát igen, ennél a fajta zenénél általában nincs túl sok finomkodni való, tempó és hangerő jellemzi, ez utóbbit kell csak belőni a pulton, aztán jöhet a buli...) Én azért hozzáteszem, hogy maguk a zenészek is profin dolgoztak, tudták mit akarnak, a beállás alatt semmi bizonytalanság nem volt érezhető rajtuk. (Azért sokszor látni olyat, hogy a beállás alatt a zenészek sem tudják pontosan, mit is szeretnének, néha rengeteg idő megy el igazából komolytalan nyűgök orvoslásával.) De itt erről nem volt szó, tényleg flottul és versenytempóban ment minden.

punk2.png

És hogy mi is ez a Punk Whiskey? A honlapjukon - mert persze azért legalább utólag megnéztem, amit találtam róluk - ez olvasható:

„A zenekar 2011. szeptemberében alakult klasszikus ír punk bandaként, alapvetően koncertzenekarként. A célunk az volt, hogy minél többször és minél jobban megtáncoltassuk a közönséget, bármerre is járunk - és hogy közben mi is nagyokat tomboljunk a színpadon :) Az idö múlásával aztán elkezdtünk kacérkodni más stílusokkal is,  a lengyel punk irányába fordítottuk a hajókormányt, de innen már nem volt megállás: ír punk bandából lassan folk, majd (nem kis szerénytelenséggel) world punk bandává cseperedtünk zenénkben összefoglalva mindent, ami buli ezen a kerek világon.”

És bizony ez ütős egyveleg lett! Ez egy nagyon-nagyon jól összerakott csapatnak tűnik, a hangulat amit csinálnak fergeteges. A frontember, Picúr (Vajda Gergely) kifejezetten jól nyomja, van humora, vannak apró kiszólásai, abszolút ideális frontember. Mérete miatt persze nem is lehetne más, nehéz lenne egy ilyen jelenséget hátul elrejteni a színpad sarkában. A tegnapi produkció alapján tényleg nem éreztem azt, hogy bármilyen minőségi vagy technikai különbség lenne a csapatok között, két egyformán erős fellépőt láttunk, és ez a közönségen is látszott, szemre nagyjából ugyanannyian voltak kíváncsiak mindkét produkcióra, bár a The Scarlet rajongói azért tombolósabbak voltak talán.

A youtube-on sok felvétel található a csapattól de a jobb hangminőség miatt inkább a Soundclodot ajánlom első ismerkedésre: 

Az biztos, hogy nem csöndes zene, és nem is azoknak való, akik kényelmesen, és a privát szférájukra kényesen hallgatnának koncertet. Mert itt nem csak énekelnek a whiskey-ről, hanem  - legalábbis a közönség soraiban - fogyasszák is, és bizony a hangulat elég emelkedett lesz hamar. És a stílusra jellemző lökdösődés, ugrálás, 'wreckelés' is előfordul, néhányan időnként a földre is kerülnek, de igazából senki nem bánkódik emiatt, mint ahogy az sem gond, ha kicsit ránk loccsan egy fél pohár sör... Persze ez inkább a színpad előtti sorokra igaz. A terem hátsó részeiben nyugodtabbak a körülmények, de azt gondolom ehhez a zenéhez bizony hozzátartozik a tombolás. Mindenesetre mindenkinek ajánlom a műfajt és ezeket a csapatokat különösképpen.

Menjetek és hallgassátok meg élőben is, biztos hogy tetszeni fog.

Ja, a The Scarlet koncertjeire nyugodtan vihettek plüssállatokat, különösen teknőst. A csapat mindenhová viszi magával a sajátját, tehát a ti plüsseiteknek is lesz társasága, fog tudni kivel ismerkedni. 

sc7.png

Ha Te is ott voltál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall!  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr937783900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása