REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Írek mindenütt!

2015/03/23. - írta: Gyökösi Attila

Mint minden évben, idén is elérkezett Szent Patrik napja. Ez pedig - lassan hagyománnyá válva - fesztivált és parádét jelent már nálunk is. Az idei parádét ráadásul az időjárás is kegyeibe fogadta, kellemes tavaszi menetre lehetett számítani. Talán e miatt is, de igen komoly közönség gyűlt össze, a Szabadság téren már dél körül elkezdtek gyülekezni a népek. A megszokott szponzorok, a Guinness és a Jameson jóvoltából egyre több zöld/fehér/narancs kiegészítő, léggömb, papírkalap és -szakáll jelent meg a gyülekezőkön. 

ir8.jpg

Volt minden ami egy ilyen bulihoz kell, zsonglőrök, zenészek, dudások, és persze szomjas sem maradt senki. A Szent Patrik és a kígyók által vezetett menet (elől ment Patrik, utána a kígyók, szóval itt inkább a kígyók kergették Patrikot, mintsem fordítva...) a Bazilika-Bajcsy-Andrássy útvonalon haladt végig, méghozzá jó hosszan. A félig lezárt Andrássy út tele volt néppel a Bajcsy és a Nagymező között. Jó idő volt, jó hangulat, a lezárás miatt rostokoló autókból is inkább integettek a népek, mintsem az öklüket rázták. Persze mindenki fényképezett, különösen a Bazilika előtt volt ez feltűnő, ahogy az ott ilyesmire egyáltalán nem számító turisták csodálkoztak rá a zöld vonulásra. Ahogy néztem, elég sokan spontán be is álltak a menetbe, egyszerűen mert tetszett nekik. Voltak persze borjú méretű ír farkaskutyák, feltűntek skót szoknyás népek is, voltak dudások, és rengeteg Guinness feliratú ír kalap. Lóhere mintájú arcfestés, ír színekben pompázó parókák, zöld miniszoknyás lányok, stílszerűen zöld lóhere mintájú harisnyákkal. 

ir2.jpg

ir4.jpg

ir10.jpg

Szóval jó buli volt, és mellesleg döbbenetesen ügyes marketing. Persze ez az én becsípődésem, de minden ilyen rendezvényen beugrik, hogy mi munka és szervezés lehet a háttérben, és hogy az adott esemény mennyire is sikerült jól. Márpedig itt nagyon látványos volt, hogy Írország, ez az igazából pici, és különösebben - legalábbis gazdaságilag - nem jelentős ország milyen hihetetlenül ügyesen tudta 'megcsinálni' magát. És igazából nem is használnak túl sok eszközt ehhez, van néhány legenda, ugye maga Szent Patrik, néhány szín, néhány jó üzleti vénával rendelkező támogató (akik persze jó termékeket is gyártanak) és nyilván rengeteg munka. De működik. Még itt, a különösebb közös történelmi kapcsolatokban és hagyományokban igazán nem bővelkedő országunkban is. Lenne mit ellesni tőlük országmarketing terén, azt hiszem...

A felvonulás valóban jó volt. És idővel meg is érkeztünk a célhoz, a Nagymező utcába, az Instant elé. Innentől ugye elvileg a zenéé lett a főszerep, az Instant termeiben párhuzamosan 5 helyszínen nagyjából órás váltásokkal, összesen mintegy 20 zenekar húzta a talpalávalót. Ezek között aztán minden megtalálható volt, az abszolút tradicionális ír népzenétől a modernebb, rock és punk felé hajló változatokig. És persze volt kocsmazene, meg a jól ismert ugrálós-szteppelős produkciók is. 

Eredetileg arra készültem, hogy minél több dolgot megnézzek. Persze egyszerre öt teremben nyilván nem tudok koncertet hallgatni, de gondoltam, hogy talán lesz némi átjárás a termek között, bele-bele tudok hallgatni több produkcióba is. Hát, nem így lett. És itt jön az egész bulinak a kevésbé sikerült fele. 

A helyzet ugyanis az, hogy az Instant messze nem elég nagy egy ekkora buli megtartására. Már amikor a menet odaért délután, akkor érezhető volt, hogy ennyi ember az instant épületébe elvileg sem férhet be. De gondoltam, hogy biztos estére, a koncertek idejére kevesebben lesznek. Bementem azért körülnézni, de a régi BNV-k klasszikus csoszogós stílusában lehetett csak közlekedni a folyosókon, minden egyes fordulóban és lépcsőnél várni kellett a szembejövőkre, megállni meg sehol nem lehetett, mert jöttek mögöttünk is. Meg szembe. Meg oldalról. Borzasztó... A koncerteknek helyet adó helységek, termek (vagy inkább szobák...) szintén teli voltak, el lehetett férni azért, de ha nem voltál ott a kezdetnél, látni már nem láttál semmit... 

ir5.jpg

ir6.jpg

Az Instant ugye a tipikus romkocsma jegyekkel rendelkezik, egy elvileg abszolút más célra készült épület átalakításával jött létre. Ennek sok előnye is lehet, teli van mókás és érdekes zuggal, apró helységekkel, érdekes (szükség-) megoldásokkal. De ennyi ember kiszolgálására, pontosabban fogadására nem alkalmas. Vacak dolog, mert ahogy tudom, maga az Instant sokat tett a Szent Patrik parádé meghonosítása érdekében, de mostanra láthatóan túlnőtte őket a rendezvény. Sokkal nagyobb, tágasabb helyre kéne költöztetni a koncerteket, még akár az Akvárium is jó lehetne, igaz, ott nincs öt terem, viszont van hely, és ha nem csak az esti órákra lenne összeszedve minden fellépő, hanem egész napos buli lenne, akkor nem is kéne párhuzamosan öt színpad.

Ettől függetlenül megint csak az lehet a helyzet, hogy akik ott voltak, és megfelelő mennyiségű sört ittak (vagyis nagyjából mindenki, az bizonyos, hogy üzletileg az Instant nem csinált rossz estét, kis helyen sok ember sokat iszik...) akár élvezhették is a bulit, az ő számukra a tömeg akár még be is jöhetett. Mert a tömeg bizony nem fogyott este sem, még hét óra körül is nagyon sokan voltak kint a Nagymező utcán, és nem csak a járdán (ott el sem fértek volna) járőröztek is a rendőrök folyamatosan, hiszen ott elvileg buszok/trolik is járnak. Mondjuk ez sem az Instant mellett szól, a Nagymező nem egy széles utca, az épület előtt sincs nagyon hely. A Parádé összességében jól sikerült. Azonban aki hozzám hasonlóan igazából a zene miatt ment oda, az nem hiszem, hogy teljesen pozitív képet alkotott magában az estéről. Néhány koncertbe azért sikerült belehallgatnom, de egyszerűen nem voltak olyanok a körülmények, hogy magáról a zenéről tudnék írni. Hegedűk, fuvolák, gitárok, hasonló melódiák a különböző szobákban, tömeg és sor és sör mindenütt. Maga az ír zene egyre inkább tetszik, tehát a fellépőkről fogunk még írni itt a blogon sokat, de inkább végiglátogatjuk külön-külön a fellépéseiket, ahogy eddig is tettük. Hiába, élő és minőségi zenehallgatásra a klubkoncertek valók...

Ha Te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr237293421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása