REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Vissza a gyökerekhez

2015/12/17. - írta: Gyökösi Attila

VoluMen, Old Man's, 2015.12.15.

A VoluMen csapatáról, és az új EP-jükről írtunk nem rég itt a Klubkoncert blogon. Azonban személyesen, élőben még nem hallottam a csapatot, ezért semmiképp sem akartam kihagyni ezt a december közepi estét. Mint kiderült, jó volt a megérzés, ez bizony valóban jól sikerült koncert volt.

imgp1612.png

Koncertbeszámolókat írni érdekes, de néha egy kis megérzést, vagy inkább beleérzést kívánó feladat. Ismeretlen csapatok esetén különösen. Hallgatni és figyelni kell a zenét, figyelni a zenészeket, és persze a közönség reakcióit. Én általában a hely és a koncert atmoszféráját, hangulatát is igyekszem elkapni és magamba szívni. Szerintem épp ez, vagyis az atmoszféra, ami igazán jóvá és emlékezetessé tehet egy koncertet. A zene minősége, a közönség és a koncert helyszíne együtt teremtik meg az élményt. Erre ez a keddi koncert volt a tökéletes bizonyíték. A koncertnek helyt adó Old Man's Music Pub igen régi és komoly tradíciókkal rendelkező intézmény. Ahová én régen egy időben sokat ellátogattam, de az utóbbi 5-6 évben nem jártam itt. Meg is lepődtem, mert valahogy az emlékeimben nagyobb és tágasabb helyként élt. Azonban, mint kiderült, egy ilyen blues jellegű koncertre épp tökéletes a mérete és a kicsit kopott jellegű kialakítása is. A hely tehát rendben volt. A következő pont a közönség, ami egy kezdő csapat esetében sokszor gyenge pont, pedig a koncert hangulatához rengeteget hozzá tehet. Szerencsére itt ez nem hiányzott, a csapat barátai és ismerősei mellett voltak beeső vendégek is. És ráadásul mind egyformán lelkesek voltak. Minden dal után volt lelkes taps, hujjogás és minden ami kell. Egyáltalán, nagyon aktív és jókedvű közönség jött össze. 

És akkor nézzük a harmadik összetevőt, magát a zenét:

Ez a csapat egy csoda. Igazából nem gondoltam volna, hogy én egy női énekes nélküli csapatot így megkedveljek, de az a helyzet, hogy a VoluMen énekese, Schweki, tényleg döbbenetesen jól énekel, és valóban nagyon illik ezekhez a dalokhoz, ehhez a műfajhoz a hangja. De nem csak ő a jó ám! A zenészek is elképesztőek élőben. A gitáros Mike Ariel, és Pénzes Máté az orgonánál különösen villámkezű zenészek, de a többiek is nagyon rendben vannak.

A koncert első fele jobbára saját szerzeményekre épült, a második ismert dalok feldolgozásaira. (A poszt végén látható a dalok listája.)

A saját dalok jók. A már bemutatott 5 számos EP-n szereplő számok mellett készülnek a továbbiak, most is hallhattunk új szerzeményt a koncerten. Érdemes azonban a feldolgozásokról is szólni. Ezek ugyanis maximálisan a csapat hangzására alakított feldolgozások. Az ismert melódiák esetében sokszor volt is egy pici kavarodás a fejemben, néha mintha nem úgy kanyarodtak volna a dallamok, ahogy az eredeti változatok esetében megszoktam. De jó volt így. Ezek a feldolgozások szervesen beleillenek a csapat saját dalai közé. Arról már írtunk, hogy a VoluMen hangzása és az általuk megteremtett zenei világ nem a most divatos utat követi. A zenéjük visszanyúlik egy korábbi, talán izgalmasabb, közvetlenebb, nyersebb és minden mesterkéltségtől mentes korszakba, újra idevarázsolja, megidézi azt. Itt a blogon persze már sok új hangot hallottunk. És voltak-vannak köztük tényleg jók, jól és ügyesen összerakott produkciók szép számmal. De most, a tegnapi koncert után azt kell mondjam, az elmúlt időszak egyik legnagyobb felfedezése számomra a VoluMen csapata.

Reméljük ezt mielőbb felfedezik a klubok is, és fellépésekben sem lesz hiány. A csapatnak egyébként épp most készült el az első igazi klipje, amolyan 'mozi-szerű' igazi. Méghozzá a Wake Up Now című dalukból: 

A koncerten elhangzott dalok listája:

  • Ölni kéne
  • Sting – Demolition Man
  • Will It Go
  • Valahol a Világon
  • Ági dala
  • Wake Up Now
  • Blues is My Business
  • Huey Lewis – Power Of Love
  • Beatles – Sergent Pepper
  • John Mayer – Gravity
  • Sting – Seven Days
  • Stiched Up
  • Peter Gabriel – Sledgehammer
  • Beatles – Walrus
  • I Can't Dance

 

Ha te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr398176474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása