REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

De miért pont klubkoncert?

2014/11/16. - írta: Gyökösi Attila

A zenéről a legtöbb embernek van valami véleménye. Persze ez sokféle lehet, nyilván van jó csomó fanatikus, egy-egy műfaj, vagy akár csak egy-egy előadó iránt rajongó és vannak elfogadóbb, vagy inkább mondjuk úgy, érdeklődőbb hallgatók is. Szintén sokféle lehet a mód, ahogy hallgatjuk a zenét. Mindannyian tudjuk, hogy a kész albumok, MP3 letöltések egyéni hallgatása mindig kéznél van. Akkor és úgy hallgatjuk amikor akarjuk, nem kell elmenni sehová és nem kell tömegben álldogálni, és persze általában egy stúdióban kikevert felvétel jobb minőségű is, mint egy valódi helyszínen hallgatott élő zene.

Ennek ellenére egy koncertre elmenni bizony jó szórakozás lehet. Ha valaki nem csak magát a zenét, mint steril, kész terméket szereti, hanem érdekli az azt létrehozó folyamat, a hangszerek, a zenészek, a technika vagy épp a közönség, akkor egy koncert hatalmas többletet jelenthet az otthoni zenekonzerv hallgatásnál. Persze az igazi nagy koncertek esetében alig kerülünk közelebb az előadókhoz, mintha a tévében látnánk őket. Ezzel szemben a kis, néhány száz fős klubok esetében valóban testközelből szemlélhetjük a zene születését. Láthatjuk az előadók gesztusait, mimikáját, kicsit beleláthatunk hogyan is jön létre a zene, és hogyan viszonyulnak ők a saját produkciójukhoz. Ez pedig nagyon érdekes lehet. Nem utolsó szempont az sem, hogy ezeken a helyeken valóban szóba elegyedhetünk egy-egy előadóval. Az egész sokkal családiasabb és közelibb esemény, mint egy klasszikus, steril nagyszínpados koncert. Közel kerülhetünk ehhez a világhoz, amelyről otthoni zenehallgatóként igazából nem is tudunk. 

cavern.jpg

Ki tudja, egy ilyen közvetlen hangulatú klubkoncerten akár későbbi világsztárokat is megismerhetünk...

Ha ráadásul a nyitottabb, érdeklődőbb hallgatók körébe tartozunk, és van kedvünk olyan műfajok és előadók irányába is kirándulást tenni, amelyekről esetleg igazából nem is hallottunk korábban, tényleg különleges és meglepő élményekben lehet részünk. Elcsépelt mondatnak hangzik, de tényleg igaz, hogy az élő előadásnak varázsa van. Számos olyan koncerten jártam már, ahol a fellépő együttes lemezét sosem jutott volna eszembe megvenni, ugyanakkor a koncert mégis abszolút kellemes és pozitív tapasztalatokat hozott, néha magát az együttest is megkedveltem ott annyira, hogy később megvettem a lemezüket. A lényeg, hogy vágjunk bele!

Jelenleg csak a fővárosban van vagy 20-30 olyan klub (az A38-tól a Gozsdu Manón át a Roham bárig), ahol a hét második felében szinte minden nap van valamilyen koncert. Ezeken kívül persze rengeteg kisebb kocsma, szórakozóhely van, ahol esetenként szerveznek koncerteket is. Ha érdekel minket ez a világ, ha érdekel a zene, induljunk el a legközelebbi ilyen hely felé. 

A többi aztán már jön majd magától. Lehet hogy rákattanunk egy stílusra, és az ahhoz kapcsolódó koncerteket fogjuk keresni a továbbiakban, lehet hogy megkedvelünk egy-két helyet, és törzsvendéggé válva az oda látogató együttesek koncertjeire megyünk el. (Hasonlóan, mintha egy bizonyos színházba vennénk bérletet.) Az is lehet, hogy elkezdünk barátkozni valamilyen hangszerrel, mert felébred bennünk a rég elfeledett vágy arra, hogy saját magunk is zenéljünk.

A fontos, hogy ne törődjünk a szontyolodott és egyre hűvösebb őszi-téli időjárással, induljunk el, új élményekre éhesen. Nem fogunk csalódni, az bizonyos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr296905381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása