REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Sonar és Tai Chi

2014/11/22. - írta: Gyökösi Attila

Sonar Bistro és Tai Chi Teacher, Gozsdu Manó klub, 2014 11. 21.

Ma este - miközben magamban a tél feltalálóját szidva ballagtam a Gozsdu felé - azon is jártak a gondolataim, hogy a tegnapi közönséghiányos koncert után esetleg ma is valami hasonló lesz, hiszen ilyen cudar hidegben biztos senki nem megy sehová. Aztán, amikor jó másfél órával a koncert előtt odaértem a Gozsdu Manó klubba, látszott, hogy akkora baj azért már nem lehet.

A teljes zenekari beállás (mindkét csapatra) vagy egy óráig tartott, a GMK-ban, - úgy látom - ennek megadják a módját, nem is igen szokott a koncert közben probléma lenni a hangosítással, bár persze, talán a viszonylag kis színpad miatt is, azért néha egy-egy szám esetén a zenészek kérnek némi finomhangolást. Az bizonyos, korábban nem gondoltam volna, hogy egy, - vélhetően nem optimális akusztikájú - klubban ilyen korrekt minőségű hangot tudnak csinálni. (Erről még lesz is poszt biztosan.)

sonart-8.jpg

A beállás végeztével a koncert majdnem a kiirt időben kezdődött. A kezdő csapat a Sonar Bistro volt, amelynek két tagja is ismerős lehet a Mighty Fishers-ből, az egyikük a gitáros Ádám Péter, a másikuk pedig sokunk kedvence, maga CéAnne, vagyis Szélinger Anna. Mondom CéAnne. Ami azt jelenti, hogy körülbelül bármit játszhat a zenekar, én biz elmegyek meghallgatni. De persze a Sonar Bistro nem bármit játszik, hanem igen kellemes dalokat. Ezek a dalok náluk mindenféle 'féllemezeken' vannak tárolva, onnan kerülnek elő a koncertre. Szerencsére erre a koncertre több féllemez is előkerült, így 12 számot hallhattunk. Nagyjából a harmadik számtól indult be a buli, a közönség folyamatosan nőtt, persze szokás szerint a terem hátuljában, majd a közepén. Anna minden számok közti szünetben hívta előre a népet, ezzel számonként egy-egy méter közeledést sikerült is elérni. Azt mondtam már, hogy CéAnne - ha olyan kedve van - milyen született show-woman? Mondtam hát. Pedig milyen jól ki tudnám fejteni most is. Nagyon 'ott van' a színpadon, és a közönséggel is igen jól tudja tartani a kapcsolatot. A vérében van ez az egész, na. 

sonart-3.jpg

Szóval, a Sonar Bistro számai igazán jók. A csapat nem új, azonban Anna még csak öt koncert óta énekel a zenekarral.

Megint csak meg kellett állapítsam, hogy az élőzene nagy csoda. A Sonar Bistro itt hallott számaiból volt pár, ami korábban letöltve és meghallgatva elsőre nem fogott meg. Élőben azonban egészen magával tudott ragadni, és nem csak engem, a közönség is vevő volt rájuk, pedig érzésre nem csak rajongók voltak, hanem a zenekarral még csak ismerkedők is. A számok amolyan mondanivalóval rendelkező fajtájúak, jórészt párkapcsolati témákkal, azok teljes spektrumát felölelik. A stílus állítólag elektronikus elemeket is tartalmazó trip-pop, bár én a stílusokkal mostanában eléggé óvatosan bánok, különösen az újabb zenekarok esetében, egyre kevesebb az igazán 'stílustiszta' előadás, ami egyébként szerintem jó dolog.

A zenekar tényleg zenekar, jó zenészekkel, CéAnne meg ugye CéAnne, szóval ez egy igen ígéretes projekt, legközelebb ki ne hagyja senki. Tavasszal elvileg a mindenféle fél és másfél lemezekből összeáll egy egész, azt - már ha kiadják amolyan klasszikus hanghordozón - jól meg kell vegye mindenki. A Sonar Bistro koncert végére egész jó közönség jött össze, sokan is voltak, meg lelkesek is, igazából már csak pár szám kellett volna, és elérik a színpadot. Tisztára mint valami koncerten.

A váltás után jött a következő csapat, a Tai Chi Teacher. Talán nem meglepő, de őket sem hallottam még élőben korábban. A közönség kicsit megfogyatkozott talán, viszont aki maradt, az mind pontosan tudta miért jött, rajongók voltak, több, a zenére táncoló párral és lánycsapattal.

sonart-6.jpg

A Tai Chi Teacher érdekes repertoárral rendelkezik. A koncerten elhangoztak régebbi és újabb dalok is, minden albumukról. A 'Neszezen', a 'Lennonádé', a 'Birkaember' és már az utolsó, 'a tavasz 17 pillanata' című albumról is. Merthogy ez valóban egy termékeny csapat, és ráadásul a tematikus albumok jó számokkal vannak megtöltve. Sőt, a számoknak még mondanivalójuk is van, majdnem azt írtam, üzenete. Döbbenet, na! A négytagú zenekar vegyes tempójú dalokat játszik, a stílussal megint bajban vagyok. A koncert vége felé játszott Made in China szám például egy nagyon sodró, lendületes dal. Legyen mondjuk rockzene. Amolyan klasszikus értelemben. (Ja, a facebook oldalukon amúgy 'kolostor-rock' van megadva, meg 'robot-gregorián'. Az utóbbi azért erős, az első az akár jó műfaji besorolás is lehet.)

Szóval ott tartottunk, hogy van egy zenekar, amelyik jó számokat nyom, jó szövegekkel, és lelkes közönségük volt. Akkor hát milyen is lehetett a fellépésük? Bizony, jó volt. Nem variáltak színpadképpel (na jó, színes fények azért voltak), vetített hátterekkel, zászlókkal, csodaelektronikákkal, hanem kiálltak négyen és egy lendületeset zenéltek. A dalok tényleg jók, néha egész komoly mondanivalóval, amely mégis egész komolytalan módon van megszövegezve. Jó, tényleg.

Igazából ez talán a legkomolyabb komolytalan zenekar, amit az utóbbi időben hallottam. Persze ez fordítva is igaz.

sonart-10.jpg

Konklúzió? Ez egy jó este volt, amolyan igazi klubkoncertes este. A GMK megint csak ügyesen szedte össze a két csapatot. Egyre inkább úgy érzem, bár nyilván messze nem ismerem még az összes lehetséges pesti koncerthelyszínt, de a kategóriájában (mondjuk 200 fő befogadóképesség) a Gozsdu Manó klub mindenképp az élmezőnyhöz tartozik. Menjetek el és próbáljátok ki.

Tracklist:

Sonar Bistro:

  • Helyesbítés
  • Időn túl
  • Jelbeszéd
  • Merülés
  • November
  • Csendben élek
  • Nem baj
  • Kétszer
  • Vendég
  • Ott jártam
  • Szisszenet
  • Bók

 Tai Chi Teacher: 

  • Tiszta Gyapjú
  • Te vagy az oka
  • Birkaember
  • Családállítás
  • Hamistudat diszkó
  • Tűz, víz, repülő
  • Talált fegyver
  • Lennon a sarokban
  • Jó élet/Tedd be most
  • Made in China
  • Városi muzsikaszó

Ha Te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr586922735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pixynor 2014.11.22. 08:50:33

Ismeretlen előadók mind, ez az én szegénységi bizonyítványom. Mióta elszedték a zenetévéket a tv programlistáról le vagyok maradva rendesen.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.22. 13:10:37

@Pixynor: Ne hidd! Kicsi ország vagyunk, de sok tehetséges előadónk van. Ha belegondolsz, egy hétvégi este vagy 30-40 klubban van párhuzamosan mindenféle koncert, millió ismeretlen csapattal. Viszont kellemes mulatság minél többet megpróbálni megismerni közölük.

Micellás Zsizell 2014.11.24. 10:01:10

Nem hallottam még ezt így, hogy show-woman (mindenesetre ha egy alanyra használod akkor woman és nem women - bocs).
Sonar és a Sonar Bistro uaz a zenekar?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.24. 10:44:23

@Zsizi M.: Upsz, tényleg, javítom is. Éjfél után írtam már álmomban félig. És ugyanaz, persze, csak nem akartam annyiszor ismételni a teljes nevet.

Micellás Zsizell 2014.11.24. 11:26:02

@Thoreau: csak azért kérdeztem mert volt munkatársam érdekelt volt a Sonarban és én nem tudtam h a kettő ugyanaz

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.24. 11:39:26

@Zsizi M.: És megint igazad van! :) Mert valóban van simán Sonar nevű csapat is, úgyhogy azt is átjavítom. :D

Micellás Zsizell 2014.11.24. 13:43:31

@Thoreau: bocsi, nem akadékoskodás akart lenni :)
süti beállítások módosítása