REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Blues és egyebek...

2015/08/29. - írta: Gyökösi Attila

Viki és Jimi duo, Treffort kert, 2015.08.28

Megint egy duo, igen. És megint Treffort kert. Szóval az van, hogy mint írtam is, mindig is kattantam erre a fajta, a női énekhangra építő előadásmódra, és mostanában elég sok ilyen jelegű koncertet látok. Ez a tegnapi látogatás egy hirtelen elhatározás eredménye volt, bár igazából maga a koncert is gyorsan és hirtelen lett megszervezve.

viki1_1.png

Korábban írtam már Mayer Blanka kapcsán, hogy kisérője, a gitáros Jimi Taylor (Szabó F. Lóránd) A hónap végén elhagyja az országot, és jó ideig a mesés és távoli Kanári szigeteken fog muzsikálni. Azonban az indulásig igyekezett még annyit fellépni amennyit csak tud, és különben is, ő elég sokakkal, sok formációban játszott együtt, nyilván ahol volt rá mód, egy-egy búcsúbulit, amolyan utolsó közös fellépést még összehozott. Ilyen volt ez a tegnapi is.

Bevallom, a tegnapi duó hölgytagját, P. Molnár Viktóriát én korábban még nem hallottam énekelni. De amit a koncert előtt gyorsan olvastam róla a neten, az mindenképp figyelemfelkeltő volt.

És bizony nem is csalódtam.

A Treffortról írtam már többször, ezek a koncertek igazából kicsit amolyan klasszikus vendéglátós fellépések. A nép ül az asztaloknál, iszik, beszélget. És közben szól a zene. Az, hogy a közönség tudomást vesz-e arról, hogy épp élőzenét hall, és ha igen, akkor mennyire figyel oda rá, az bizony változó. Függ a közönség összetételétől is, és függ a produkciótól is, természetesen.

A tegnapi koncert ebből a szempontból szerencsésen alakult. A közönség színpad környéki része tényleg figyelt a zenére, tapsoltak is buzgón. Maga a produkció pedig igazán jó volt. Ha Vikiék dalait egyetlen szóval kellene jellemeznem, akkor az a szó mindenképp a 'blues' lenne. Persze hallhattunk soul-tól kezdve akár popnak címkézhető dalokat, sőt még népdalt is, de azért ezekben is ott volt a blues hangzás. És Viki ebben bizony nagyon jó. Ráadásul Jimi 'gitármunkásságának' is egyik legmeghatározóbb része a bluesmuzsika, és hát ez az ő búcsúbulija is volt, így aztán a tegnapi koncerten hallhattunk néhány általa előadott, igen ütős blues szólót is.

jimi1.png

De térjünk vissza még egy kicsit Vikihez. Pár napja írtam Kozma Orsi duett koncertjénél, hogy Orsi kísérő gitárosa milyen aktívan használta az elektronikákat, és különösen a loopert. Szinte komplett zenekari hangzást tudott összerakni egy szál gitárral, igaz, közben vitustáncot ugrált a pedálokon és kapcsolókon. Hát, tegnap Viki egy pici ízelítőt adott abból, hogy ezt a technikát milyen ügyesen lehet alkalmazni énekhanggal is ám. Méghozzá tényleg nagyon-nagyon jól! Több szólamot tud varázsolni, pontosabban gyakorlatilag saját hangjából tud vokált varázsolni a szólóéneke mögé. És a végeredmény nagyon kellemes. Beszélgettünk is pár szót erről a koncert szünetében, és elmondta, hogy bizony ezzel az eszközzel, és ezzel az előadásmóddal vannak is komolyabb tervei. Én mindenesetre drukkolok, mert amit tegnap hallhattunk, az kíváncsivá tett.

Vikitől a Soundcloud oldalán hallhattok pár dalt:

Ez a tegnapi koncert is bekerül a gyűjteménybe. Érdekes, hogy mennyi szép hangú és tehetséges énekesnőre lehet bukkanni. Az meg külön figyelemre méltó, hogy néhány dalt (mondjuk egy-egy Joss Stone slágert) már több énekesnő előadásában is hallottam, és bizony néha egészen eltérő módon szólalnak meg ezek a dalok. Charlie Zenegép című száma óta tudjuk, hogy „igazi zenész, saját zenéjét játszaaa” és ebben persze nyilván van is valami igazság. Ahogy én látom, szinte minden énekesnő a saját produkciók létrehozása felé tart. Azonban azért az is igaz, hogy egy ismert slágert is lehet nagyon-nagyon egyedien előadni. Szóval a más szerzeményeit énekelve sem feltétlenül kell zenegéppé válni, ott is van mód a tehetség és a személyiség megmutatására.

A látott-hallott koncert épp erre volt példa. Jiminek pedig kívánunk jó utat, itt mindjárt jön az eső meg a latyak, biztos nagyon szomorú, hogy ezt most kénytelen kihagyni. Nekünk azért hiányozni fog.

Ha Te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr87743182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása