REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Kell egy próbahely II. - a másik megoldás...

2015/09/25. - írta: Gyökösi Attila

avagy érdemes-e saját próbahelyet kialakítani?

Egy korábbi posztunkban már írtunk a próbatermek fontosságáról. Egy zenekar mindenképp hangos valami, és a gyakorlatban hamar ráébredünk, hogy ezt semmilyen lakóközösség és szomszéd nem igen tolerálja, bármilyen zenekedvelőnek is mondja magát. Tehát egy direkt erre szolgáló helységre szükségünk lesz. A legtöbb induló csapat igyekszik is keresni egy alkalmasnak látszó helységet, mondjuk pincét, garázst, vagy egy használaton kívüli ipari területen álló helységet, amit aztán anyagi lehetőségeikhez mérten próbálnak használhatóvá tenni. Ez nyilván járható út is, de egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb...

af02.png

Egy saját próbaterem az esetek többségében nem túlságosan kihasznált helység. A zenekarok többsége hetente csak pár alkalommal, általában munka után ér rá próbálni. Egyszerűen nem rentábilis egy ilyet fenntartani, különösen akkor, ha ez nem saját helység, hanem béreljük. A megfelelő akusztikai kialakítás nem olcsó dolog, a téli időszakban fűteni kell, és egy sereg egyéb szempontra is figyelnünk kell. (Pl: mellékhelyiség, folyóvíz, étkezési lehetőség, biztonságos zárhatóság, stb.) Szóval lesz vele gondunk. Igaz, cserébe elmondhatjuk hogy van egy SAJÁT próbatermünk.

Vannak azonban olyan együttesek, akikbe szorult némi közgazdasági szemlélet, esetleg a 'megfelelő akusztikai kialakítás' fogalma alatt nem csak a falra felragasztott habszivacsokat értik. Ők azok, akik a saját helység kialakítása helyett egy erre szakosodott profi cégtől bérelnek próbahelységet, óradíjas alapon. Egy ilyen cégnél jártam a minap, és most, hogy végigvezettek, és láttam milyen bőséges szolgáltatásokat nyújtanak, már én sem próbálkoznék a saját terem kialakításával.

af01.png

Az Artist Factory Próbatermek és Hangstúdió már 7 éve várja a zenészeket. Az alábbi sorok a honlapjukról származó bemutatkozóból valók, jól összefoglalják a konstrukció lényegét:

"Személyes tapasztalataink alapján úgy gondoltuk, hogy ideje létrehozni Budapest belvárosában egy valóban kulturált, napjaink igényeinek megfelelő próbaterem-komplexumot. Az Artist Factory 250 m2-en, öt tágas, magas színvonalon felszerelt próbateremmel és egy hangstúdióval várja a zenekarokat. A termek kialakítását, hangszigetelését és belső akusztikáját egy professzionális hangszigetelő cég tervezte és kivitelezte. Az akusztikán kívül a termek világítására is nagy hangsúlyt fektettünk. A speciálisan ide tervezett világítás az akusztikus álmennyezetbe lett beépítve. Minden terem egyedi hangulatot és design világot képvisel és a kellemes próbáláshoz és stúdiózáshoz egy szellőzőrendszer is hozzájárul. Ami talán mégis a legfontosabb, az a rendelkezésetekre álló hangszerpark. Itt igazán igyekeztünk minden igényt, a legszélesebb skálán kielégíteni. Nálunk elkészíthetitek demóitokat vagy akár egy egész lemezanyagot is, vagy ha a próbán új dal születik, lehetőségetek van annak rögzítésére, amit azonnal haza is vihettek.”

af06.png

És akkor amit én tapasztaltam: A belépéskor egy kellemes, barátságos, tiszta, és a dekorációnak köszönhetően meglehetősen nyárias helységbe érkezünk. Ez ugye eleve más, mintha egy lepusztult ipari létesítmény romjain kéne átvágnunk a saját helységünkhöz. Természetesen van kávéautomata, mellékhelyiségek, és a belvárosról lévén szó, millió helyről rendelhetünk mondjuk pizzát, ha a próba elhúzódik. De ez csak a körítés. Ahogy Benedek Tamás, a létesítmény létrehozója elmondta, az igazán fontos valóban az akusztikai kialakítás, és különösen a hangszer- és technikai eszközpark. Ebben sok olyan elem található, amit a saját próbatermünkbe induló zenekarként biztos nem tudnánk megvásárolni, itt viszont rendelkezésre áll. Az akusztikus kialakításról például megtudtam, hogy itt nem egyszerűen a meglévő helység falai lettek burkolva, hanem gyakorlatilag egy különálló, csillapított 'doboz' lett építve a helységekbe. A rendelkezésre álló erősítők között egészen kivételes minőségű darabok is vannak.

af09.png

af08.png

Ráadásul, mint Tamás elmondta, számtalan olyan előnyt tudnak nyújtani amire sokan nem is gondolnának. Például fontos, hogy a rendelkezésre álló öt terem 'máshogy szól' ami segítség lehet abban, hogy egy zenekar kicsit beleszokjon a különböző akusztikus környezetek kezelésébe. (Egy saját próbaterem esetén nagyon rászokhatunk annak hangzására, és bizony érhetnek meglepetések, amikor attól eltérő környezetbe kerülünk.) Szintén fontos, hogy itt akár felvételt is készíthetünk a zenénkről, biztos hogy jobb minőségben, -megfelelően mikrofonozva, profi stúdió és hangmérnök segítségével- mint ahogy a saját eszközeinkkel tehetnénk.

És a legjobb az egészben, hogy mindez a szolgáltatáscsomag igazából nem is drága. A terembérleti díjak 2000 Ft körül (1800-2300) alakulnak óránként, vagyis egy komolyabb esti próba is kijön mondjuk 6-8 ezer forintból. Ezt szétdobva a zenekar tagjai között, egy hamburger árából abszolút korrekt körülmények között próbálhatunk. A stúdiózás árai is hasonlóan kedvezőek, ráadásul azért sokat jelent, ha a felvételeket az ismert és belakott próbateremben végezhetjük.

Ez bizony egy igencsak megfontolandó alternatíva. Ha már van mondjuk egy nem túl jól fűthető pincétek valahol, amit eddig még ugyan csak egyszer törtek fel, és szerencsére épp akkor nem tároltátok ott a gitárokat, viszont a tulaj már szóba hozta, hogy jövőre esetleg emelné a bérleti díjat, szóval akkor talán érdemes lehet ellátogatnotok az Artist Factoryhoz. Azt megismerve jó eséllyel máshogy gondoltok majd sok mindent...

af03.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr127820500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása