REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

Reggae fesztivál az első tavaszi hétvégén

2016/02/24. - írta: Gyökösi Attila

2. One Love Reggae Awards Gála – 2016.03.05

A reggae zenéről írtunk már itt a klubkoncert blogon többször is. Talán emlékeznek néhányan, volt egy interjúnk Pécz 'Sitgan' Palival is, aki a One Love Reggae rádió, majd az annak helyébe lépő One Love Reggae portál és az OLR TV nevű videós/filmes felület motorja. Neki tényleg a reggae zene tölti ki az életét. Régi elképzelése, hogy a hazai reggae szcénának kellene egy saját díj, nem is annyira a versengés, inkább a közösség- és közönségkovácsoló volta miatt. A nyári Reggae Camp-ek persze fix pontjai ennek a műfajnak már évek óta, de az csak egy hét az évben, és ott persze sok külföldi előadó is megfordul. Azonban olyan esemény, ami tényleg a hazai reggae ünnepe volna, na olyan még nem volt. Egészen tavalyig, legalábbis. Mert tavaly sikerült összehozni az első OLR Awards Gálát. Sikeres is lett, de idén, a tavalyi tapasztalatokon okulva már néhány dolog máshogy alakul.

reggae1_1.jpg

Az egyik komoly különbség, hogy az idei, második gálán ingyenes lesz a részvétel. Ahogy Pali mondta, sok vidéken lakó, kis pénzű rajongója van a műfajnak, nekik épp elég eljönni Pestre, ne kelljen még a belépőre is költeniük. Ehhez persze megfelelő, ebben partner helyet kellett találni, így lesz az idei gála helyszíne a Király utcai G3. Ami egész jó választásnak tűnik, hely lesz elég, az bizonyos.

Az est menetrendje nagyjából már összeállt:

● 19:30: Kapunyitás
● 20:15: Speakers of Zion koncert
● 21:15: Hungarian Reggae Allstar Band Koncert
● 22:00: Díjátadó gála
● 23:00: Party: Riddim Colony Sound (Ritchie Dixon&Leslie2Long) Joe-Z + Exclusive: A 2016-os Magyar Dancehall Queen önálló műsorszáma.

A díj több kategóriában kerül meghirdetésre. Ezúttal 7 kategóriában állítanak jelölteket, akik közül a zsűri és a közönség választja ki azokat, aki megérdemelten állhatnak a dobogó csúcsára a 2015-ös teljesítményük alapján

● Az év zenekara
● Az év Énekese (MC, Singjay...)
● Az év Zenésze
● Az év DJ-je (Selectora, DJ csapata...)
● Az év videoklipje
● Az év újdonsága
● Az év embere

Pali külön kiemelte, hogy azt semmiképp se feledjük, ez nem egy verseny, inkább elismerés és motiváció. Tudja, nem könnyű pártatlanul dönteni, mindig akad majd valaki, aki bírálja a döntést, nem ért egyet a végeredménnyel. A zsűrinek nem lesz könnyű dolga, már csak azért sem, mert itt mindenki haverja és barátja mindenkinek. De igyekezni fognak, hogy ténylegesen szakmai szemmel, az egyéni szimpátia félretételével dönteni, és tényleg azt nézni, hogy 2015-ben ki mit tett a műfajért.

És hogy kikből áll a zsűri? Megint csak Pali szavait tolmácsolva:

12718290_969587366454689_3488260517772890523_n.jpg

Nézzük csak, a fenti képen balról jobbra haladva:

NEGRUS ONEDROP (Németh Gábor - The Mighty Roots Foundation)

Zenész, hangmérnök. A Győri masszív szíve és lelke. Őszinte ember, ahogy megismerhettétek a Roots, Rock, HUNreggae filmben is. Ő írja a TMRF zenekarban a dalokat és csépeli a dobokat. Ja és még mindig nagyon magas.

IRIE ZION (Keszi Zsolt – iriezion.hu)

Újságíró, programszervező. Az Irie Zion oldal szerkesztőjeként több eseményt is szervezett, fesztiválra utazást, illetve jamaikai sztárt is hozott az országba.

SKATTILA (Vékási Attila - SKA Budapest)

A SKA Budapest blog szerkesztője, skablogger. Illetve a One Love Reggae tiszteletbeli szerkesztője, a buliajánló rovat vezetője. Csendes fiatalember, a háttérmunka az erőssége, mindig precíz és alázatosan áll a munkához.

TOMI (Vági Tamás)

Zenész, producer. Zenészként több, mint 10 éve jelentős szerepet vállal a honi reggae életben találkozhatott vele a masszív billentyűsként, dobosként (mellesleg eredetileg fúvós), újabban a DUB zene kerítette hatalmába és szupertitkos munkálatokat folytat egy másik hasonszőrűvel. De erről még mi sem tudunk elárulni semmit. Mindenesetre a zenei alázatot és profizmust megszokhattuk tőle az évek során. The Mighty Fishers, Dubaku, Another Day stb.

Az ÖTÖDIK ZSŰRITAG pedig a közönség lesz. Kapunyitástól kezdve nagyjából másfél óra lesz biztosítva arra, hogy mindenki leadhassa a szavazatát. A szavazók ráadásul nyereménycsomagokkal is gazdagabbak lehetnek.

A gáláról, a nevezettekről és résztvevő előadókról mindent megtudhattok az esemény facebook oldalán.

És hogy érdemes-e elmenni erre a gálára? Én azt gondolom, mindenképp. A reggae zenét ismerők számára ez nem is kérdés. De azok, akik még nem ismerik ezt a zenét, vagy ha ismerik is, de él bennük néhány sztereotípia, előítélet a reggae zenével, vagy zenészekkel kapcsolatban, kötelezően ott kell legyenek. Elég ha csak egy félórára ugranak be, saját szemükkel nézik, és saját fülükkel hallgatják meg, miről maradtak le eddig. Biztos vagyok abban, hogy nem csak fél órát fognak maradni...

Kedvcsinálónak itt egy videó. Nem friss darab, viszont több előadó közös produkciója, és talán valamit átad a reggae zene lényegéből is:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr208412344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása