REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

A jövő héten újra megpróbáljuk...

2015/01/18. - írta: Gyökösi Attila

II. RRP, Rézmál kávézó, 2015.01.17.

Ez a koncertbeszámoló sajnos nem koncertbeszámoló, mindjárt meglátjátok, miért nem. Ezen az estén egy reggae mini fesztiválra indultam, a Marcibányi téri Rézmál kávézóba. A Rézmál Reggae Party keretében 4 résztvevő volt meghirdetve az estére, az alábbiak:

  • Kalandpark – 19.15
  • Afrodzaqm – 20.00
  • Mighty Fishers – 21.30
  • Balchicanos – 23.00

No. Hogy a közepébe vágjak: A Rézmál, bárki bármit állítson, NEM koncerthelyszín, pláne nem amolyan négy fellépős 'fesztivál' helyszín. Egy háromtagú csapat még elfér talán a színpadon, és őket még be is tudják mikrofonozni a hangszereikkel együtt. De 6-7 tagú zenekaroknak, pláne egy este 4 külön csapatnak egyszerűen alkalmatlan a minőségi fellépésre. Ez van. Így aztán a csapatok produkciójáról most nem is írnék semmit, mert az első fellépő, a Kalandpark koncertje végeztével elhagytuk a helyszínt, miután remény sem volt a megfelelő szintű technikai háttér összeállására. Itthon, még elindulás előtt megnéztem a Rézmál honlapját, ahol kint van egy technikai rider. Ezt olvasva már itthon beugrott, hogy vajon érvényes-e ez a kiírás, és ha igen, akkor a négy fellépő csapat összesen vagy 25-30 tagja hangszerestül hogy lesz ott bemikrofonozva (nyilván nem egyszerre, de akkor is) és vajon mennyi idő lesz az átállás a csapatok között.

rez1.jpg

Nos, nem is volt egyszerű. A fenti képen még csak egy órás késés látható, azért ilyen nyugodt mindenki...

Az első koncert eleve több mint KÉT ÓRA csúszással kezdődött. Ráadásul úgy tűnt, többször is elkezdődött, mert nem akarózott a tisztességes hangosítás összejöjjön. A Kalandpark is egy népesebb együttes, igazából el sem fértek a csöpp színpadon, pedig a billentyűst ügyesen eldugták egy oszlop mögé.

rez2.jpg

Ez meg már a fellépés... a látható hat zenészből (billentyűs eldugva balra az oszlop másik oldalán) csak három nem fér fel a színpadra. A fény azért a lábukat éri, mert a reflektor egy lötyögős valamin lógott, és csak lökdösni lehetett, de rendesen állítani nem. 

Az egész este roppant kaotikusnak, szervezetlennek tűnt. A technikus ugyan küzdött ahogy láttam, becsülettel, de nem hiszem, hogy ez lesz ezentúl a kedvenc napja. (Persze, most visszagondolva a higgadtságára, lehet hogy számára ez a sztenderd üzemmenet. Ebbe mondjuk belegondolni is borzasztó.) Az első fellépő Kalandpark látszatra igen jól viselte a szerintem elég méltatlan körülményeket, türelemmel és higgadtan próbált valamit kihozni az estéből és a rendelkezésre álló eszközökből. Nem rajtuk múlott. Különösen, hogy igazából egészen jó zenét csinálnak. Érdekes amúgy, mert az együttes tagjait, különösen a frontembert nézve eszembe nem jutna, hogy reggae zenét játszanak. Pedig igen, még ha nem is azt az igazán autentikus fajtát, hanem kicsit rockosabb irányzatot. Hamarosan meg kell hallgatni őket egy valódi koncerten is.

Eközben persze folyamatosan érkeztek a későbbi fellépők, újabb hangszereket, gitárerősítőket cipelve. És jött a nép is, ebből a szempontból nyilván bejött az elgondolás a szervezőknek, már az első koncert előtt is alig lehetett mozdulni a tömegtől, becslésem szerint a kezdésnél már vagy 100 ember volt bent a teremben, de folyamatosan kint is dohányzott vagy 20-30 fő.

Lehetne sorolni még, egy idő után jegyzeteltem is már a történéseket, de most azt gondolom, felesleges volna ide idézni. Az elgondolás nyilván jó volt, a fellépőket részben ismerem, jól zenélnek, a közönség pedig nagy számban megjelent, tehát kíváncsi volt rájuk. Kár az estéért, mert amúgy a Rézmál nagyszerű kocsma-kávézó, és biztos választás lett volna mondjuk egy csöndesebb jazz trió részére. De ilyen méretű eseményre és ennyi fellépőre sajnos tényleg nem való...

Ui.: A legszebb amúgy az az egészben, hogy a közönséget figyelve, simán el tudom képzelni, hogy nekik bejött az este! Több 6-8 tagú baráti társaság is volt, némelyikük ivott is rendesen, és közben nyilván beszélgettek. Ők ezt az estét egy kellemes emlékként is megőrizhetik, hiszen meleg volt, meg sör is, és néha zene is szólt. A fellépő zenészek - szerintem abszolút méltatlan - körülményeiből meg semmit nem vettek észre. Az is lehet, hogy csak nekem jutott eszembe az este folyamán ezerszer az a sok szempont, amit mondjuk a GMK-ban hallottam az ott dolgozóktól a megfelelő backstage, a profi hangosítás és a zenészek megbecsülése témakörében...

És akkor egy friss 'update' hozzátoldás a poszthoz:

Több fellépővel is beszéltem a tegnapi estéről, mindegyikük azt mondta, jók a poszt meglátásai, de ettől függetlenül, (vagy épp ezért) maga buli nagyon is jó volt. Idemásolom a Balchicanos 'hivatalos állásfoglalását' az estéről: :)

"Érdekes este volt. Gyakorlatilag mindennel egyet értek amit írtál. Én a magam részéről sikeresen berúgtam és ki is józanodtam, talán többször is a színpadra lépés előtt, aminek a pontos idejére, hogy őszinte legyek nem is emlékszem tisztán! Körülbelül 3 órás csúszás után sikerült "föltuszkolnunk" magunkat az emelvényre, több kevesebb sikerrel! A kihangosításra nem is térnék ki inkább. Viszont az este kimenetelét, a közönség hangulatát tekintve nyugodtan elmondhatjuk, hogy jó kis buli volt! (Hajnali 2 környékére már mindenki olyan állapotban volt, hogy akár egy hordót is üthettem volna egy lapáttal mondjuk, az is tetszett volna mindenkinek...) ...lassacskán ébredezünk és mindenki jókedvű, mosolygós, "de jót partiztam tegnap" állapotban van! Végszóként csak annyit, hogy zseniális kis hely ez a Rézmál, ehhez kétség sem fér, de semmiképpen sem való egy "ekkora esemény" kivitelezésére! :)"

Ha Te is ott jártál a koncerten, de teljesen más a véleményed, netán máshol jártál, és kizártnak tartod, hogy arról az eseményről ne essék szó itt a blogon, mindenképp írd meg nekünk a facebook oldalunkon, vagy email-ben. Ahogy kedvenc gitáros barátom mondta: Több szem, többet hall!   

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr327084281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata G. 2015.01.18. 09:50:38

Az utóbbi időben én is jártam pár hasonlóan csapnivaló helyen, én mindig a zenészeket sajnálom. Miért kell elvállalniuk ilyen fellépéseket? Jó, tudom, a pénz. De egy ilyen fellépésnél az sem lehet túl sok, hiszen azért akkora közönség nincs, és sok a fellépő. Nem érné meg nekik kicsit válogatósabbnak lenni, és csak ott fellépni, ahol normális körülmények vannak? Csak tisztulna a helyzet idővel...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2015.01.18. 10:05:37

@Kata G.: Ebben bizony van valami. Ugyanakkor azt gondolom, hogy annyira sokan zenélnek itthon, hogy egy hely üzemeltetője mindig fog találni másik fellépőt a 'túl igényesek' helyett. Talán ha volna egy olyan érdekképviseleti szerv aki valóban összefogná a zenészeket... De ahogy én tudom, a rendszerváltás óta ez a helyzet folyamatosan romlik csak.
süti beállítások módosítása