REBOOT! Egy előbb elköltözött, majd teljesen abbamaradt koncertblog újraindul. Vagy ki tudja...

My Little Corner

2015/09/28. - írta: Gyökösi Attila

Amikor a klubkoncert blogot indítottam, sokáig töprengtem azon, legyenek-e vendéglátó helyeket bemutató posztok itt. Korábban más blogokra írtam néhány ilyet, és a városban járva időnként bukkanok olyan helyekre, amelyek valamilyen okból megtetszenek. Másrészt viszont épp elég ezzel foglalkozó blog van így is. A koncertbeszámolóknál persze általában esik szó a koncert helyszínéről, azonban vannak helyek, amelyeket nem koncerthelyszínként, de mégiscsak a bloghoz kapcsolódóan fedezek fel. Például mert bevált interjú-helyszínek (mint a 4 Street Coffee) vagy épp általam kedvelt zenészekhez köthetőek, mint a most bemutatásra kerülő hely.

cor3.png

Mint sejthető, végül arra jutottam, néhány helyről azért írok. Az első ilyen legyen mondjuk a My Little Corner nevű kávézó, Újlipóciában, a Pannónia utca 70 szám alatt. Hogy miért pont ez, és egyáltalán hogyan jutottam oda? Nos, a hely egyik tulajdonosa P. Molnár Viktória, akiről írtunk már itt a blogon, ugyanis énekel, méghozzá nem is rosszul. Vele volt találkozóm, így jutottam el a családi összefogásban üzemeltetett kávézóba. És miután megtetszett a hely, erről is beszélgettünk pár szót. A beszélgetés során aztán sokat megtudtam az ételallergiáról, és arról, milyen sokan vannak, akik bizony nem pusztán divatból esznek mondjuk paleonak nevezett élelmiszereket...

Hogy a kávézó hogy néz ki, az jól látható az alábbi képgalériában a képeken. Barátságos, világos, otthonos. Ami azonban tényleg kiemeli a többi közül, az az ételallergiásokra való megkülönböztetett odafigyelés. Viki a saját példáján tanulta meg, milyen az, ha valaki egyszer csak azon kapja magát, hogy bizony már nem ehet-ihat bátran bármit, mint korábban. Az ételallergia ugyanis nagyon sok esetben nem velünk születik, hanem menet közben alakul ki, vagy válik olyan fokúvá, amire már komolyan oda kell figyelni.

Mint Viki elmesélte, ilyenkor persze az orvosok elmondják, mit szabad és mit nem a továbbiakban. De hogy ezt a gyakorlatban hogyan is lehet megvalósítani, az már messze nem olyan egyszerű. Az egyik ilyen újragondolni való ilyenkor a megszokott kávézó, cukrászda vagy reggeliző- és ebédlőhely helyett keresni egy olyat, ahol a megváltozott igényeinknek megfelelő választékot találunk. Laktózmentes, növényi tejből készült cappuccino-t szerencsére már egyre több helyen találunk, de ha a sütemények vagy épp a szendvicsek terén sem ehetünk bármit, mert mondjuk a lisztet is kerülnünk kell, akkor már nehezebb a dolgunk. A My Little Corner épp erre az igényre alakult. Mindenféle ételallergiában szenvedő találhat itt számára megfelelő enni és innivalót, sőt, akár elvitelre is vásárolhat mondjuk alapanyagokat, vagy csomagolt süteményeket is. És ami a legfontosabb, hogy a kávézó személyzete pontosan tudja, mit is árul. Tehát meg tudják mondani, az adott allergiára mit és miért ajánlanak a választékból. Arra is nagyon odafigyelnek, hogy olyan beszállítóktól érkezzenek a termékek, ahol szintén komolyan veszik a táplálkozási problémákat, tehát nemcsak az adott termék nem tartalmaz például búzalisztet, de az azt előállító üzemben sem használnak ilyet. (Gondolom mindannyiunknak ismerős az élelmiszerek összetevőit felsoroló címkén a "nyomokban ezt és ezt is tartalmazhat" felirat. Hát itt ilyen nincs, ami mondjuk gluténmentes, az valóban az.)

Van még néhány jó szokása a helynek. Az ételallergiások sajnos hamar megtanulják, nem elég, hogy nem ehetnek bármit, de ráadásul a számukra megfelelő termékek általában drágábbak is. A lisztérzékenyeknek például a búzaliszt helyett mandula- vagy más növényi lisztből készülnek a termékek. Azonban a búzaliszthez képest minden helyettesítő termék sokkal drágább, épp úgy, ahogy a tehéntejet kiváltó növényi tejek is azok. Márpedig itt nem akarták, hogy mondjuk a növényi tejből készült ital drágább legyen, mint annak a hagyományos változata. (Mert azért azt is tartanak, fontos, hogy nem csak speciális termékeik vannak, a hagyományos termékeket választók is találnak kedvükre valót.) Így aztán itt egy tejeskávé ugyanannyiba kerül, akár hagyományos, akár a legdrágább növényi tejből készül. És nem a magasabb árat alkalmazzák.

Szóval érdekes és otthonos kis kávézóra bukkantam, aki arra jár, nyugodtan ugorjon be, nem fog csalódni. A hely pici, 10 főnél többen nem is igen tudnak kényelmesen leülni, igaz, eleve a környékbeli lakók és legfőképp az itt dolgozók a célcsoport, akik a legtöbbször elviszik a kávét, a klasszikus 'coffe-to-go' stílusban. Nem árt tudni, ha ebédidőben toppanunk be, akkor levest is kaphatunk, szintén kímélő változatban, friss és bio alapanyagokból, helyben készítve. A kávézó facebook oldalán további érdekességeket találhattok, érdemes odakattintani. Szintén sokakat érdekelhet, hogy épp a fent részletezett ételallergia kapcsán Viki egy webáruházat is üzemeltet. Érdekes dolog ez, mert néhány éve még jómagam sem tulajdonítottam az ételintoleanciának, a különböző hozzávalók kerülésének túl nagy jelentőséget. Azonban épp mostanában gondoltam végig, hogy egyre több olyan ismerősöm-barátom van, akik mondjuk egy közös kávézás esetén nem sznobságból választanak növényi tejet, hanem mert számukra csak ez fogyasztható.  

Márpedig ha így van, akkor a My Little Corner-hez hasonló helyek ismerete fontos lehet, érdemes is kipróbálnunk mielőbb, ki tudja, mikor lesz rá szükségünk...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klubkoncert.blog.hu/api/trackback/id/tr787831582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása